NS: Kutalovým předčasným propuštěním byl porušen zákon

Brno – Propuštění bývalého policisty Vratislava Kutala bylo podle Nejvyššího soudu (NS) chybné a předčasné a byl tím porušen zákon v jeho prospěch. Muže odsouzeného za přípravu bombového útoku a vraždy novináře na deset let propustil loni na svobodu olomoucký okresní soud. Na samotného Kutala nebude mít verdikt Nejvyššího soudu žádný vliv a má pouze akademický charakter. Poslouží ale jako podklad při kárném řízení se soudkyní Michaelou Burešovou, která svou chybou jeho propuštění umožnila.

Bývalý policista Vratislav Kutal obviněný v případu lehkých topných olejů byl odsouzen v roce 2003 a trest si odpykával od roku 2005. Olomoucká soudkyně Michaela Burešová loni vyhověla jeho žádosti o propuštění na svobodu, ačkoli na to podle zákona neměl nárok.

Nejvyšší soud zkoumal případ od května. Popud k tomu dalo ministerstvo spravedlnosti, které se domnívá, že Burešová rozhodla chybně. Kutal mohl být podle úřadu podmínečně propuštěn po odpykání dvou třetin trestu. Na svobodu se ale dostal už po 56 měsících a 23 dnech, tedy po necelé polovině. Ministr Pospíšil už proto podal na olomouckou soudkyni, která je od konce února na mateřské dovolené, kárný návrh.

Do kopie Kutalova spisu se dostala chyba 

Burešová podle NS porušila zákon tím, že nepočkala na originál Kutalova spisu, když rozhodovala o jeho žádosti na prominutí zbytku trestu. Vycházela pouze z opisu dokumentu, který do trestu započítával i vazbu. Do opisu se ale dostala chyba - Kutal měl podle něj být ve vazbě na Slovensku už od roku 2002, a ne až od roku 2004.

S chybným datem kalkuloval i sám Kutal, když o prominutí trestu žádal. „Těžko lze požadovat od normálního, logicky uvažujícího člověka, že by se sám hlásil, že došlo k nějaké chybě v jeho neprospěch a chtěl by dostat více vězení,“ reagoval Kutalův obhájce Josef Monsport.

Burešová navíc nezohlednila ani skutečnost, že se odsouzený vyhýbal nástupu do vězení. „Neměla dost podkladů pro rozhodnutí,“ uvedl předseda senátu Nejvyššího soudu František Hrabec. Předseda olomouckého okresního soudu Michal Jelínek se ale domnívá, že soudkyně spíše doplatila na nepozornost druhých.

Kauzu lehkých topných olejů zaplatilo životem nejméně 40 lidí

Za pokyn k likvidaci jednoho z největších obchodníků s lehkými topnými oleji Lubomíra Holeho si Kutalův bývalý společník Milan Šišma odpykává 13,5 roku. Kvůli milionovým podvodům s lehkými topnými oleji přišlo o život podle policejních zdrojů nejméně 40 lidí. Mezi nejznámější patří smrt zlínského podnikatele Miroslava Kovaříka, jehož auto vyletělo do vzduchu v roce 1995 nebo záhadná smrtelná autonehoda zaměstnance Chemapolu Ivana Havránka.

Vydáno pod