Dálnice D1 z Kojetína do Kroměříže bude v provozu od 23. září

Kroměříž - Stavba další části dálnice D1 finišuje na Kroměřížsku. Nový úsek z Kojetína do Kroměříže je už téměř hotov a pro řidiče bude zprůjezdněn 23. září. Další část dálnice z Mořic do Kojetína chtějí stavbaři dokončit koncem příštího roku. Celý, asi pětatřicetikilometrový úsek dálnice od Mořic až do Říkovic na Přerovsku by měl být pro motoristy připraven nejpozději do konce roku 2010, uvedl projektový manažer společnosti Skanska DS Martin Fischer.

V září bude zprovozněn čtyřpruhový úsek z Kojetína do Kroměříže v délce zhruba 3,5 kilometru, uvedl Fischer. Na začátku Kroměříže komunikace naváže na nedávno dokončený dálniční obchvat města, který byl v celé délce zprovozněn s předstihem už minulý týden kvůli opravě kroměřížského silničního mostu Karla Rajnocha.

Nyní stavbaři pracují především na dvou úsecích. V části z Mořic do Kojetína už dokončili základní těleso dálnice a nyní staví mosty a pokládají betonové povrchy vozovky. V úseku z Kroměříže do Říkovic začala stavba teprve letos a provádí se zde hlavně zemní práce a příprava mostů nebo nadjezdů.

Úsek dálnice D1 z Mořic do Kroměříže by měl především ulevit řadě obcí, které leží na trase nyní už nevyhovující silnice I/47. Tyto vesnice trápí hlavně nadměrná kamionová doprava, která by měla být odvedena právě na dokončovanou dálnici.

Poté, co bude dálnice dovedena až k Hulínu, napojí se na ni i dvě další připravované rychlostní komunikace R49 a R55. U Hulína tak v horizontu dvou let vznikne jedna z největších dálničních křižovatek na Moravě. Díky stavbě těchto silnic získá Zlínský kraj dostatečné napojení na dálniční síť v republice.