Prezidenti Klaus a Fischer si připomněli výročí okupace Československa

Mikulov - Český prezident Václav Klaus se dnes setkal v symbolicky na česko-rakouské hranici v Mikulově se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem, aby společně připomněli 40. výročí okupace Československa pěti armád zemí Varšavské smlouvy. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi konfrontovali svá nazírání na invazi, její důsledky i vlivy, které srpnové události zapříčinily. Klaus také ocenil Rakousko za to, že po srpnu 1968 poskytlo pomoc desetitisícům československých uprchlíků.

Rakouský prezident si podle svých slov vybavuje srpnové události velmi přesně. Jako pracovník parlamentu intenzivně sledoval otevírání se Československa Evropě. 21. srpen jej šokoval. „Byl to první krok ke konci komunismu v Evropě. V té době komunismus ztratil jakoukoli morální kritičnost. Československé obyvatelstvo se od něj v převážné většině obrátilo a v Evropě pro něj kleslo na nulu jakékoli uznání,“ zhodnotil Fischer sovětskou invazi.

Václav Klaus označil Pražské jaro za určité nadechnutí se, výraz jisté naděje na změny, které by komunistický režim učinily přijatelnějším. Přesto označil režim za celkově nereformovatelný: „Nějaké možnosti tam byly, ale zahraničněpolitická dimenze byla zcela dominantní, a to, co se stalo 21. srpna, asi nebylo žádnou náhodou.“

Fischer naopak vnímal tyto snahy jako naději, že začne transformace a komunismus prodělá vývoj, který povede k jinému, novému systému, a ten už bude znát demokracii, svobodu a pluralismus. „Otázkou bylo, jestli to bude možné a jestli to bude přípustné, nebo to skončí jako události v Maďarsku v roce 1956. Toho se režimy ve východní Evropě velmi bály,“ dodal Fischer.

Klaus ocenil Rakousko za přijetí československých uprchlíků

Rakousko se po 21. srpnu zachovalo ke svým sousedům přátelsky, přestože mělo důvody se obávat, aby invaze nepokračovala dál za hranice. Rakušané přijali mnohé československé běžence, kteří začali krátce po invazi mířit do zahraničí a nejčastěji právě do Rakouska - to mělo štěstí, že se mu po válce podařilo vyvázat se ze závislosti na ruském medvědovi.

"Všichni oceňujeme, že vrátka - nebo spíš vrata - do Rakouska zůstala
pootevřená," uvedl při setkání Klaus. Fischer zase podotkl, že pomoc československým uprchlíkům patří k důležitým kapitolám rakouských dějin. Poté, co Pražské jaro ukončily tanky, přijala jich jeho země na 200 tisíc.

Heinz Fischer: Pražské jaro bylo pro celou Evropu nadějí na proměnu komunismu.
Zdroj: ČT24