Zletilé dcery Rosnerových se vrátily domů

Slavkov u Brna (Vyškovsko) - Z Ústavu sociální péče pro tělesně postiženou mládež Kociánka v Brně se dnes na vlastní žádost vrátily domů čtyři plnoleté dcery manželů Rosnerových ze Slavkova. Dalších pět nezletilých dětí v ústavu zůstává. Pěstouni byli obviněni z týrání svěřených dětí, policie je ale v pátek z rozhodnutí vyškovského okresního soudu propustila z vazby.

Pětice nezletilých zůstane v ústavu patrně až do uzavření celého vyšetřování. Většina z nich chce domů do Slavkova. Sociální pracovníci se jim podle ředitele zařízení Jiřího Podluckého pokusili celou situaci citlivě vysvětlit.

Plnoleté dcery byly převezeny do Kociánky kvůli tomu, aby ze strany pěstounů nedošlo k případnému ovlivňování svědků. Všechny totiž před soudem vypovídaly - po vyslechnutí poslední z nich, osmadvacetileté Romany, nakonec soudce Okresního soudu ve Vyškově Petr Ševčík rozhodl o propuštění obou obžalovaných.

Rosnerovi obvinění z týrání svěřených dětí odmítají. V minulosti jejich práci ocenil i prezident Václav Klaus. Hrozí jim dva až osm let vězení. Policie ani státní zástupce po měsíci vazby neupřesnili, jak měli manželé svěřené děti týrat. Soudce, který o vazbě rozhodl, ale tvrdí, že měl v ruce listinné i nelistinné důkazy, které k podezření z týrání dětí zavdávaly příčinu.

Rosnerovým hrozí za týrání dětí dva až osm let vězení. Na bití si prý stěžovali někteří z jejich svěřenců. Mnozí odborníci a obyvatelé Slavkova ale obvinění nevěří. Tvrdí, že si údajné týrání mohl ze msty vymyslet jeden z chlapců, o které Rosnerovi pečovali. Manželé si brali tělesně i mentálně postižené děti, které mají jinak malou šanci dostat se do rodiny. Za jejich činnost je vyznamenal i prezident republiky Václav Klaus.

Rosnerovi s dětmi
Zdroj: ČT24/MF Dnes