Ostravský soud zprostil Krejčíře obžaloby z úvěrového podvodu

Ostrava - Krajský soud v Ostravě dnes zprostil uprchlého Radovana Krejčíře i jeho obchodního partnera Miroslava Řehounka obžaloby z úvěrového podvodu. Oba muži měli v roce 1995 nezákonně získat pro svou českotěšínskou firmu Corado Trade dvacetimilionový úvěr, který nesplatili. Podle soudce jsou ale podnikatelé nevinní. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce zváží, zda se proti němu odvolá.

Krejčíř podle obžaloby před 13 lety vyjednal úvěr u Investiční a poštovní banky. Peníze chtěl údajně použít na rozšíření podnikatelských aktivit na kapitálovém trhu. Do dubna 1996 ale s Řehounkem splatili jen 2,7 milionu korun. V době, kdy už měl být úvěr splacený, převedl Krejčíř na Řehounka svůj poloviční podíl ve společnosti. Řehounek pak celou firmu Corado Trade převedl na takzvaného bílého koně Vítězslava Husára, který jako jediný skončil za transakci ve vězení. Za úvěr ručila společnost Slezan Frýdek-Místek, která musela zaplatit IPB přes 29 milionů korun.

Ve vězení skončil jen bílý kůň 

Podle soudce Tomáše Tkačíka nelze prokázat, že by měli oba muži v úmyslu úvěr nesplatit. „Jde o záležitost obchodního práva, nikoli trestního. Sporné záležitosti mezi subjekty by se proto měly řešit cestou obchodního práva,“ řekl soudce. Úvěrová smlouva byla podle něj navíc jištěna směnkou. Krejčíř s Řehounkem za ni ručili každý částkou 11,5 milionu korun. „Škoda na majetku Slezanu Frýdek-Místek nemusela vzniknout, kdyby společnost využila všech dostupných právních nástrojů v době, kdy zjistila, že mají obžalovaní problémy se splácením,“ vysvětlil.

„Stále si myslíme, že by se k tomu neprokázanému úmyslu dalo něco dohledat. Bude ale záležet na tom, co nám napíše soud,“ reagoval státní zástupce Miroslav Valový na možnost odvolání. Krejčířův obhájce Pavel Fryšák vnímá rozsudek jako velice pozitivní signál pro českou veřejnost. Je podle něj živým důkazem toho, že právo na spravedlivý proces není pouhou formulí.