Znalci bible se utkali v Senátu na mistrovství České republiky

Praha - Ve Valdštejnském paláci se konal 6. ročník mistrovství České republiky ve znalosti bible. Soutěžní týmy se sjely z celé země a předháněly se ve vědomostech týkajících se příběhu i biblických postav. Vítězný tým z Liberce a Děčína v čele s překladatelem Michalem Krchňákem dostal kromě pohárů také poukaz na týdenní pobyt v Izraeli. Jen tam se zatím podobné mistrovství koná.

Hlavním účelem soutěže nebylo zkoumání znalostí téměř padesátky soutěžících, ale snaha upozornit na bibli jako na knihu. Mistrovství pořádá česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém ve spolupráci s Českou biblickou společností a Biblickou jednotou. Na dnešní soutěž nedorazili soutěžící ze Slovenska, kteří kvůli ranní srážce nákladních vlaků na Šumpersku zůstali v Přerově.

Soutěžící museli nejprve sami za sebe vyplňovat test otázek ze znalosti bible. Na zodpovězení stovky otázek měli 60 minut. Do finále pak postoupila tři družstva, jejichž členové nasbírali nejvíc bodů. Pozvané osobnosti, například moderátorka Ester Janečková, senátor a herec Tomáš Töpfer nebo spisovatel Ivan Klíma, jim pak předčítaly vybrané pasáže z bible. Kdo ji našel jako první, ozval se pomocí přiděleného hudebního nástroje a úryvek dočetl do konce.

Zájem o bibli prý mezi českou veřejností roste. Podle spolupořadatele a ředitele České biblické společnosti Pavla Nováka loni společnost prodala nebo sponzorsky rozdala 26 000 biblí, tedy dvojnásobek proti předchozímu roku. Od roku 1989 to bylo již téměř tři čtvrtě milionu těchto knih.

  • Šesté mistrovství ČR ve znalosti bible autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/410/40911.jpg
  • Téměř pět desítek lidí soutěžilo v Senátu ve znalosti bible. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/410/40912.jpg