Čunek chce rozbít romské klany a rozdávat byty

Praha - Místopředseda vláda a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) představil koncepci k odstranění romských ghett. Počítá v ní mimo jiné i s rozdělením romských rodin do tří skupin podle sociální úrovně. V první skupině budou rodiny téměř nezávislé na sociálních službách. Do druhé chce zařadit ty, které zneužívají sociální dávky. Do třetí by spadali Romové, na které je zapotřebí dohlížet vždy a všude. Podle Džamily Stehlíkové (SZ), která má celou koncepci připravit, jsou takové návrhy nepřijatelné. Přidávají se k ní i romští aktivisté.

Koncepce počítá například s tím, že by se romové ze třetí skupiny měli přestěhovat na ubytovny s pevným režimem pod dohledem sociálních pracovníků. Na sociální dávky budou mít nárok pouze ti, kteří budou pracovat pro obec. Neplatiči si budou moci dluhy na nájemném odpracovat. Pokud si členové rodiny najdou práci a budou posílat děti do školy, získají šanci na byt v lepší části města. Ministerstvo odhaduje, že města by tato politika stála kolem miliardy korun.

Podle materiálu je důležité oslabit vazby v rodinných klanech. Proto by se měly do jednoho domu přestěhovat z ghett nejvýše dvě příbuzné rodiny. „Musíme navodit situaci, aby každá z těch rodin, která tam je, tak aby se dostala ze sociálního vyloučení, nicméně zůstala rodinou,“ říká Čunek. S tím ale nesouhlasí Džamila Stehlíková: „Rodinné vazby jsou zdrojem hodnot a opakovali bychom postup komunistů.“

První pomoc by měla směřovat do 16 měst. Dostanou peníze, pokud připraví projekty pro vzdělávání, práci a bydlení lidí z ghett. Znamená to, že pokud bude město chtít postavit třeba nové byty s podporou státu, musí zároveň řešit i problém sociálně vyloučených lokalit. Peníze by mělo mít misterstvo pro místní rozvoj z fondů Evropské unie.  

Jiří Čunek už v minulosti čelil kritice ze strany ochránců lidských práv i politických partnerů, zejména zelených. Vsetínská radnice, v jejímž čele tehdy stál, nechala v roce 2006 vystěhovat z města několik romských rodin. Výhrady provázely v minulosti i jeho plány na koncepci romské integrace.

Romské ghetto
Zdroj: ČT24