Kořistka trvá na tom, že nabídka úplatku byla řízená akce ODS

Praha - Bývalý poslanec Zdeněk Kořistka trvá na tom, že nabídka úplatku byla řízenou akcí ODS. Jako host ve Studiu 6 také označil současného premiéra Mirka Topolánka za toho, kdo s nabídkou úplatku poslal oba lobbisty Marka Dalíka a Jana Večerku. Kořistka tvrdí, že mu Dalík s Večerkem v roce 2004 nabídli úplatek ve výši 10 milionů korun a místo velvyslance v Bulharsku za to, že nepodpoří tehdejší vládu sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse. Dalík a Večerek Kořistkovo nařčení odmítají, podali na něj žalobu. Včera dal Vrchní soud v Olomouci poprvé Kořistkovi zapravdu. Dalík i Večerek proti rozsudku Vrchního soudu podají dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Bulharsko řekl pan Dalík, 10 milionů nabídl pan Večerek. Pan Dalík následně vysvětloval, že je poslaný od pana Topolánka, že tentokrát to vyjde, že on garantuje tyto peníze a že to dobře dopadne,“ popsal ve Studiu 6 schůzku Zdeněk Kořistka. Podle advokáta Jana Večerka Stanislava Devátého jsou slova Zdeňka Kořistky pouhé spekulace a nic takového u soudu nebylo prokázáno. „To že pan Kořistka něco takového tvrdí, tím si zakládá, že na něho může být opět podána nějaká žaloba,“ komentoval výroky Kořistky Devátý.

U soudu také zazněly úryvky odposlechů, které nebyly nikdy předtím do procesu zahrnuty. Podle Kořistky svědčí o zastrašování některých svědků. Například podnikatelky Šárky Froňkové, která měla být v den údajné nabídky úplatku v kontaktu s Dalíkem i Večerkem. „Někdo může šáhnout na ní, na její bezpečnost, na jejího syna - to volal současný premiér Topolánek svědkyni Froňkové,“ tvrdil Kořistka ve zpravodajské relaci ČT Události, komentáře. Podle Devátého odposlechy neměly být v tomto procesu vůbec použity.