České předsednictví EU má ve Finsku plnou podporu

Praha - Premiér Mirek Topolánek se dnes ve Strakově akademii sešel se svým finským protějškem Matti Vanhanenem. Po společné schůzce oznámil, že Lisabonská smlouva asi v Česku ještě letos ratifikována nebude. Mohla být přijata v prvním čtvrtletí příštího roku. Vanhanen dnes z Helsinek do Prahy přijel na oficiální státní návštěvu. Finsko je podle něj připraveno plně podporovat práci České republiky jako předsednické země Evropské unie při snaze zvládnout evropskou finanční krizi.

„EU už v této krizi prokázala svou akceschopnost. I v budoucnosti budou potřeba koordinované kroky, a tak má české předsednictví velkou odpovědnost,“ zdůraznil Vahnanen. Připomněl, že před 15 lety, kdy Finsko samo zažilo ekonomický kolaps, vše začalo právě finanční krizí. „V těch těžkých letech jsme začali hodně investovat do nových technologií, vědy a rozvoje, a to nám pomohlo se po krizi znovu zvednout,“ popsal finský recept na překonání ekonomických těžkostí.

Premiér Topolánek na dnešním jednání ve Strakově akademii prezentoval svému finskému protějšku představy a plány, se kterými chce Česká republika v lednu zasednout do čela evropské sedmadvacítky. O tuto příležitost ji přitom chtěl připravit francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který by rád vedl Evropu v době finanční krize i v následujících měsících. Paříž ukončí své předsednictví s posledním prosincem letošního roku.

Na pořad jednání se dostala i hospodářská spolupráce. Finsko patří mezi tradiční obchodní partnery České republiky. V loňském roce se obchodní výměna mezi oběma zeměmi zvýšila díky významnému růstu českého exportu o téměř 13 procent. Mezi nejvýznamnější položky českého vývozu do Finska patří televizní přijímače a monitory, osobní automobily Škoda či strojírenské výrobky.

S Vahnanenem dnes Topolánek hovořil i o energetice a energetické
bezpečnosti. Finsko by se podle českého premiéra mohlo svým spojením
obnovitelných energetických zdrojů a atomové energie stát pro ČR vzorem. Oba politici hovořili i o životním prostředí, vztahu EU k Rusku a
bezproblémových vzájemných vztazích.