Klaus na kongres ODS přijede, některé ministry vymazal z telefonu

Praha - Prezident, čestný předseda a zakladatel ODS Václav Klaus na víkendový kongres občanských demokratů přijede. To, že oznámil své rozhodnutí až dnes, označil za svou taktiku. Delegáti kongresu budou volit nové vedení strany. O předsednické křeslo svedou boj Mirek Topolánek a Pavel Bém. Dosavadní šéf strany má přitom v krajích jednoznačně navrch - podporu získal v devíti z nich. Ve třech krajích se pak občanští demokraté nepřiklonili ani k jednomu kandidátovi.

Prezidentovo rozhodnutí potěšilo Pavla Béma a nepřekvapilo Mirka Topolánka. „Od začátku jsem říkal, že si nedovedu představit, že by čestný předseda a zakladatel ODS nepřijel na volební kongres,“ řekl dnes Bém. „Už týdny máme v programu nejvýznamnější místo blokované pro Václava Klause. Nepřekvapilo nás to. Jsem rád, že prezident přijede,“ uvedl v reakci na Klausovo rozhodnutí Topolánek.

I místopředseda ODS Ivan Langer vyjádřil s Klausovým rozhodnutím spokojenost: „Očekávám od něj, že pomůže ODS k větší jednotě, semknutosti a že ji povzbudí.“

V posledních dnech Klaus Topolánka několikrát kritizoval, jejich spory se přiostřily po jednání Ústavního soudu o Lisabonské smlouvě. Objevily se dokonce informace, že chce ODS opustit.

Klaus byl zatím na všech kongresech ODS, i když v roce 2003 jen prostřednictvím videozdravice. „To, že jsem to vyhlásil až dnes, bylo součást veškeré taktiky. Nic překvapivého, nečekaného,“ uvedl dnes Klaus.

Mažu si vás z mobilu, napsal Klaus ministrům

Klaus nepřímo potvrdil, že některým ministrům z řad občanských demokratů poslal zprávu SMS, ve které jim sděluje, že jejich číslo maže z telefonu. „Jsem šokován, jakou taktiku začali používat někteří členové ODS - ministři, když začali novinářům ukazovat soukromé SMS. To už je síla, bych řekl,“ podotkl před novináři při příchodu na besedu organizovanou spřáteleným Centrem pro ekonomiku a politiku.

Informaci o tom, že od Klause SMS dostal, potvrdil serveru iHNed ministr vnitra a místopředseda ODS Ivan Langer. „Mažu si vás z mobilu“, zní podle serveru text, který prezident ministrovi poslal. Zprávu s podobným textem prý dostali také například ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas nebo ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Ani jeden z nich to ale nepotvrdil.

Kongres ODS začíná v Praze v pátek, nový předseda by měl být znám v neděli.