Železniční odboráři na Slovensku vyhlásili stávkovou pohotovost

Bratislava – Slovenské Odborové sdružení železničářů (OZŽ) dnes vyhlásilo stávkovou pohotovost. Toto uskupení sdružuje necelé tři čtvrtiny slovenských železničářů. Předseda OZŽ František Petroci nevyloučil ani skutečnou stávku, zaměstnanci železničních společností se bojí, údajného hrozí propouštění nebo zmrazování mezd.

Odboráři hrozí stávkou, pokud vláda nepřistoupí na jejich požadavky na zlepšení situace na železnici. „V případě ostré stávky se určitým způsobem zastaví i železniční doprava,“ poznamenal Petroci.

Ministerstvo dopravy i premiér Robert Fico dali garanci, že propouštět se nebude, řekl mluvčí ministerstva Marián Jánošík. Dodal, že ministerstvo je ochotno k dialogu i v rámci vlády.

Případná stávka slovenských železničářů může mít výrazný vliv také na dopravu v Česku. Část vlaků jezdících mezi Prahou a Ostravou či Prahou a Brnem totiž pokračuje na Slovensko. Do stejného státu jezdí také velká část nočních vlaků.

Velké problémy v české železniční dopravě způsobily loňské stávky německých železničářů. Řada spojů, které přijíždějí z Berlína a potom křižují republiku, měla tenkrát výrazná zpoždění.