Další verdikt o Berdychově gangu: Půta a Šulej zůstanou ve vazbě

Praha - Středočeský krajský soud rozhodl, že údajní členové takzvaného Berdychova gangu Tomáš Půta a Maroš Šulej zůstanou ve vazbě. Soudce Petr Franc své rozhodnutí odůvodnil tím, že by se oba muži mohli pokusit utéct. Půta má jít podle nepravomocného verdiktu za účast na několika loupežích na deset let do vězení, bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Šulej dostal šest let vězení.

Osoby spjaté s tzv. Berdychovým gangem mají podle obžalob na svědomí především loupeže, brutální únosy a vydírání bohatých podnikatelů či přepadání kamionů. V procesech se členy gangu padlo již několik rozsudků, další případy soudy řeší, některé dosud před soud nedoputovaly. Tím posledním projednávaným je právě případ Půty a Šuleje.

Oba obviněné zadržela v Irsku v roce 2006 na základě eurozatykače policie. Irský soud je poté vydal české justici šetřící činnost Berdychova gangu, oba muži se k některým trestným činům přiznali v srpnu tohoto roku. V říjnu středočeský krajský soud v poslední části rozsáhlého procesu Berdychova gangu oběma uložil několikaleté tresty vězení. Obžaloba v této části procesu popisuje více než deset skutků. Jde především o loupežná přepadení podnikatelů či kamionů.

České úřady navíc čeká v následujících měsících další jednání s Irskem. České úřady chtějí, aby Irsko rozšířilo důvody vydání, a oba muži tak mohli být stíháni i za další skutky. Policie je například podezírá z účasti na takzvané loupeži století, při níž bylo v září 2002 při přepadení auta bezpečnostní služby v Praze 6 uloupeno 153 milionů korun.

Půtovi už dříve soudy vyměřily dvouletý nepodmíněný trest kvůli brutálnímu útoku na posádku pražské záchranné služby. Podezřelý je i z účasti na únosu a vraždě podnikatele Václava Skaly, jehož tělo policie dodnes nenašla, a jeho jméno figuruje také v další kauze Berdychova gangu, kterou řeší pražský městský soud.

David Berdych v soudní síni
Zdroj: ČT24