ČT chystá dokument o nejstarším žijícím důstojníkovi čs. armády

Hranice (Přerovsko) - Generál Tomáš Sedláček (90) dnes přijel zavzpomínat na svoje studia na vojenské akademii v Hranicích, kde trávil dobu před druhou světovou válkou. Poté bojoval na frontách po celé Evropě, ve vykonstruovaném procesu pak byl obviněn z velezrady a špionáže a deset let strávil v nejtěžších vězeních. Česká televize o něm natáčí dokument, který uvede příští rok.

Tomáš Sedláček je jedním z posledních žijících vojáků, kteří svoji kariéru zahájili před druhou světovou válkou. „Vojenská akademie a Hranice pro mě znamenají mé mládí a začátek mé vojenské kariéry, která byla velmi kostrbatá. Vzpomínám na kamarády, se kterými jsem studoval a kteří dopadli všelijak,“ řekl dnes. „Pan generál je legenda, je pro nás vzorem svojí vitalitou a schopností formulovat myšlenky,“ řekl o dnes již nevidomém veteránovi velitel 7. mechanizované brigády Hranice Ivo Střecha.

Generál Sedláček byl v roce 1938 jmenován velitelem dělostřelecké baterie, o dva roky později pak odešel k 1. československé pěší divizi do Francie. Pak směřoval do Anglie, kde absolvoval řadu vojenských kurzů. Po roce 1944 bojoval v Sovětském svazu a na Slovensku, po válce pak učil na Vysokém vojenském učilišti v Praze. V roce 1951 byl zatčen a po vynuceném přiznání obviněn z velezrady a špionáže. Deset let pak strávil ve vězeních a uranových dolech, rehabilitace se dočkal po listopadu 1989.

„Když jsem viděla jméno generála Sedláčka, požádala jsem dramaturga, abych to směla dělat já. Mezitím byl generál povýšen do funkce armádního generála. Je to jeden ze 4 žijících absolventů této akademie, kteří ještě přisahali T. G. Masarykovi,“ řekla režisérka Alena Hynková. Půlhodinový dokument o generálu Sedláčkovi odvysílá ČT v rámci cyklu Neznámí hrdinové.

Generál Tomáš Sedláček
Zdroj: ČT24