Paroubek s Topolánkem vyjednávají dohodu o EU

Praha - Sociální demokracie si přeje podepsat s vládní koalicí smlouvu o českém předsednictví EU do Vánoc. O možné dohodě s premiérem Mirkem Topolánkem jednal v úterý i dnes předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek, shodu ale podle jeho vlastních slov dosud nenašli. Paroubek ale také uvedl, že si v úterý s Topolánkem "věci ujasnili". ČSSD má podle svého šéfa zájem na úspěchu českého vedení EU. Premiér oznámil posun jednání a podotkl, že by mohla být dokončena ještě tento pátek.

„Není to žádná opoziční smlouva, žádný klid zbraní, žádný toleranční patent, ale je to efektivní dohoda na spolupráci k zajištění úspěšného průběhu českého předsednictví. Na tom máme zájem,“ dodal ihned Paroubek k jednání s Topolánkem. Také Topolánek konstatoval, že dohoda s opozicí kvůli českému předsednictví má plnou podporu koalice.

Oba politici proberou mezi dalšími tématy třeba české vojenské mise v zahraničí v příštím roce, které stále čekají na schválení Poslaneckou sněmovnou. Topolánek připustil, že vláda hlasy ČSSD ke schválení misí potřebuje. Doufá, že Jiří Paroubek může změnit svůj odmítavý postoj. „Jednání bude probíhat v pátek, protože v pátek se rozhodne, jestli taková dohoda být může. A pokud bude, tak bych řekl, že ukončíme rok remízou,“ poznamenal premiér.

Vládě také zbývá dohodnout se na roli prezidenta Václava Klause během předsedání a na tom, zda bude některým schůzkám hlava státu předsedat. Klause mnozí nazývají euroskeptikem. Jeho kritika unie podle pozorovatelů již nyní zastiňuje blížící se předsedání EU.

Prioritou pro ČSSD je přijetí Lisabonské smlouvy 

Jiří Paroubek označil za prioritu ČSSD urychlené přijetí Lisabonské smlouvy, kterou se má rozšířená Evropská unie řídit v příštích desetiletích. „Očekáváme, že bude ratifikována na první schůzi Poslanecké sněmovny v příštím roce,“ uvedl šéf nejsilnější opoziční strany.

Dohoda ČSSD s koalicí má podle Paroubka dále obsahovat, že vláda zahájí „seriozní diskusi o přijetí eura“. Sociální demokraté si také vymiňují, že se jejich odborníci budou podílet na zajišťování českého předsednictví unii a že je vláda bude informovat o chodu předsednictví a o jednotlivých akcích.

Dohoda bude také zahrnovat změny v Poslanecké sněmovně. Spekuluje se o výměně dosavadního předsedy sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD), kterého by měl nahradit Paroubek. ČSSD si také chce udržet všechny dosavadní předsednická křesla ve sněmovních výborech.

Logo českého předsednictví EU
Zdroj: ČT24