Náhradnice za Pohanku slibuje poslušné hlasování s opozicí

Praha - Bývalý poslanec ČSSD Michal Pohanka, který spolu se svým stranickým kolegou Milošem Melčákem po volbách v roce 2006 podpořil vznik současné koalice a častokrát s ní hlasoval, dnes složil svůj poslanecký mandát. Na jeho místo usedla dosavadní vedoucí domu s pečovatelskou službou v Moravském Krumlově Irena Kočí. S Pohankou ji pojí minulost v brněnské nemocnici u sv. Anny. Kočí ale oznámila, že ve všech případech hodlá hlasovat v souladu s programem své strany. Ve sněmovně se chce věnovat především otázkám ze sociální oblasti.

Kočí a Pohanku spojuje působení v brněnské nemocnici

„Chci otevřít prostor pro jednání lídrů ODS a ČSSD,“ odůvodnil svůj konec v Poslanecké sněmovně Pohanka. Podle některých médií však může být jeho důvod jiný. Spekuluje se o tom, zda Pohanka neodchází kvůli své minulosti v křesle ředitele brněnské nemocnice u sv. Anny. Podle serveru Česká média se měl v minulosti z této pozice pokoušet na ministerstvo zdravotnictví prosadit takové lidi, kteří by mu usnadnili čerpání peněz z evropských fondů.

Interview ČT24

Ve stejné době, kdy byl Pohanka ředitelem, přitom v nemocnici pracovala v oddělení bezpečnosti a krizového řízení i Kočí, Pohankova poslanecká náhradnice po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2006. Ta ale popírá, že by o něčem slyšela. „O této záležitosti nevím vůbec nic,“ vyjádřila se ke spekulacím o Pohankově minulosti.

Nová poslankyně slíbila straně poslušnost

Irena Kočí o poslanecké funkci:

„V mém životě je to velký skok a také čest stát se členkou Poslanecké sněmovny.“

S jejím příchodem do Poslanecké sněmovny se aspoň částečně mění poměr sil ve sněmovně a opozice získává sedmadevadesáti „poslušnými“ poslanci převahu jednoho hlasu nad koalicí. Pomyslným jazýčkem na vahách zůstává sedmička rebelujících poslanců. Kočí však předeslala, že rozhodnutí strany bude věrná.

„Vše je o demokracii. Pokud se mi o mé pravdě nepodaří přesvědčit své stranické kolegy, tak se podvolím jejich rozhodnutí,“ řekla Kočí v dnešním Interview ČT24. Podle svých slov bude hlasovat pro plošné zrušení zdravotnických poplatků, stejný názor jako stranické vedení má i k otázce radaru. Věnovat se chce problémům v sociální oblasti, zmínila například péči o seniory, otázku financování poskytovatelů pečovatelských služeb nebo právní ochranu dětí.

Irena Kočí není jedinou změnou v poslaneckém klubu sociální demokracie. Poslance Miloslava Kalu nahradí Zuzana Brzobohatá, Michala Haška Zuzana Domesová. Vyplývá to z výsledků voleb v roce 2006, po nichž se staly náhradnicemi zmíněných poslanců.

Politické funkce Ireny Kočí (53):

členka České strany sociálně demokratické od roku 1998

předsedkyně místní organizace ČSSD v Moravském Krumlově

členka okresního výkonného výboru ČSSD ve Znojmě

členka zastupitelstva Jihomoravského kraje

od 17. prosince 2008 sociálnědemokratická poslankyně

  • Michal Pohanka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/573/57221.jpg
  • Irena Kočí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/584/58339.jpg