Lidé budou platit v krajských nemocnicích nejpozději do 1.února

Brno - Poplatky v krajských nemocnicích v celé České republice přestanou lidé platit nejpozději 1. února. Podle šéfa Asociace krajů ČR a jihomoravského hejtmana Michala Haška je za ně zaplatí kraje. Termín je zatím hypotetický, ale podle Haška nejzazší možný. Hejtmani se na datu dohodli, protože Ústecký a Pardubický kraj budou na začátku roku hospodařit s rozpočtovým provizoriem.

Regulační poplatky ve zdravotnictví chce například Moravskoslezský kraj za občany proplácet formou darovací smlouvy mezi krajem a pacientem. Nemocnice by měla být jakýmsi prostředníkem, který zabezpečí technické provedení těchto darů. Kraj na úhradu poplatků v rozpočtu vyčlenil 120 milionů korun. Proplácení by mělo začít od února. Jihomoravský kraj je na poplatky připravený vydat 75 milionů korun, peníze jsou zatím v rezervě.

Sociální demokraté ale podle Haška věří, že mechanismy pro proplácení poplatků v krajských nemocnicích nebudou vůbec muset použít. Poslanci mají v pátek projednat změnu poplatků a ČSSD bude prosazovat jejich úplné zrušení. Kraje by tak stovky milionů korun ušetřily.

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek již připustil, že koalice není schopna udržet současnou podobu poplatků a že shoda na změně se už rýsuje, její podobu ale neupřesnil. Změny navrhli koaliční i opoziční poslanci. Vládní koalice z nich chce vybrat takové, které pro ni budou akceptovatelné.

Poplatky se staly jedním z klíčových témat kampaně před říjnovými krajskými volbami, jejich zrušení prosazovala zejména ČSSD. Když ODS volby drtivě prohrála, začali někteří politici označovat za jeden z důvodů porážky právě zavedení poplatků. Někteří pak proto navrhli jejich zrušení, nebo úpravu.