Prodává se anonymní Opencard, ta běžná by měla zpřístupnit slevy v některých obchodech

Praha – Karta Opencard se od včerejška prodává ve své anonymní verzi. Nově ji tak mohou používat lidé, kteří si chtějí koupit anonymní předplatní jízdenku na pražskou MHD. Její vydání stojí 200 korun. Karta, která se má stát v Praze nutným předpokladem k nákupu předplatních jízdenek, by ve své verzi s uvedenými osobními údaji zase měla svým držitelům v příštím roce zpřístupnit slevy při nákupech v některých obchodech, na lístky do divadla nebo sportovní akce.

Praha, která Opencard vydává a uznává ji nejen jako „tramvajenku“, ale také jako čtenářský průkaz pro městskou knihovnu nebo elektronickou peněženku pro placení parkovacích poplatků, v současné době jedná o slevách například s knihkupectvím Luxor. Na spolupráci by se město mohlo dohodnout také s provozovateli slavistického stadionu nebo s některými pražskými divadly. Podle mluvčího projektu Martina Opatrného by držitelé Opencard mohli slevy začít využívat v lednu.

Kartu by v této souvislosti mělo být možné používat také jako elektronickou peněženku i pro jiné účely než je placení parkovného. „Lidé si na kartu nahrají obnos a tím budou platit vstupenky, lístky do divadla, na sport a podobně,“ uvedl Opatrný. Na kartu je ale zatím možné vložit pouze dva tisíce korun.

Od prvního čtvrtletí roku 2009 by mělo být možné používat kartu k placení parkování také v dalších pražských čtvrtích. Zatím je možné používat ji tak pouze v Praze 1. V budoucnu by mohlo být možné platit jí parkování také v Praze 2, 3 a 7.