Česko zasáhly silné mrazy, na Liberecku až minus 25 stupňů

Praha - Česko podle předpovědí meteorologů zasáhly silné mrazy, hlavně na severu Čech. Na Liberecku se totiž většinou vyjasnilo a mrazivému počasí jasná obloha přeje. Například ve Stráži pod Ralskem naměřili meteorologové minus 25,1 stupně Celsia, což je sice rekord, teploty se zde ale měří pouze od roku 2005. Pod bod mrazu klesly teploty na celém území České republiky, teplotní rekordy ale zřejmě překonány nebyly.

V Pardubicích bylo téměř 20 stupňů pod nulou, teplotní rekord je minus 23 stupňů Celsia. Silné mrazy uhodily v noci na dnešek rovněž v Královéhradeckém kraji, například na Jičínsku bylo ráno až minus 21 stupňů. Velmi nízké teploty byly i ve středních Čechách. V okolí Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku v noci klesla rtuť teploměru až na minus 21 stupňů.

V Praze byly ráno teploty pod nulou, pohybovaly se od minus devíti do minus 13 stupňů. Teplotní rekord minus 25,4 byl v Klementinu naměřen v roce 1784. V Ostravě a v Brně dnes bylo téměř devět stupňů pod nulou, teplotní rekordy tam dosahují přes minus 20 stupňů Celsia.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Mráz a sníh = komplikace na silnicích 

Sníh a nízké teploty komplikovaly v Česku také dopravu, silničáři varují před namrzlými vozovkami především v horských oblastech a vyzývají řidiče, aby jezdili opatrně. Hlavní tahy jsou většinou mokré a sjízdné. Na silnicích nižších tříd může ležet vrstva rozbředlého nebo uježděného sněhu. Dálnice D1 je sjízdná bez omezení, její povrch na Vysočině je po chemickém ošetření mokrý. Pod ledem jsou silnice například poblíž Moravské Třebové či Hlinska, ledovka se ale může objevit také v Karlovarském či Plzeňském kraji. Včera na českých silnicích zemřeli dva lidé, v neděli jeden, v sobotu dva - tato čísla jsou pod dlouhodobým českým průměrem tří mrtvých za den. Kvůli mrazivým teplotám umírají také bezdomovci.

Ve středu meteorologové očekávají teploty kolem 15 stupňů pod nulou, silné mrazy by měly uhodit v pátek, kdy bude minus 13 až minus 17 stupňů, v údolích až kolem 25 stupňů pod nulou. Podle meteoroložky Taťány Míkové ale Češi chladnému počasí spíše odvykli, než že by teploty těchto dní byly extrémně mrazivé. V uplynulých letech bylo v Česku průměrně deset ledových dní v roce, tedy těch, kdy teplota přes den nepokoří nulu, teď jsme se podle Míkové ještě na ten počet dnů nedopracovali.

Zasněžená a zledovatělá vozovka
Zdroj: ČT24