Prezident poobědval s předsedy parlamentních komor

Praha - Prezident Václav Klaus se dnes sešel s předsedy obou komor parlamentu při tradičním novoročním obědě. Při tříkrálovém menu hovořil s šéfem Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS) a Poslanecké sněmovny Miloslavem Vlčkem (ČSSD) o tématech týkajících se předsednictví EU, či o ratifikaci Lisabonské smlouvy.

Oba předsedové ujistili prezidenta, že Lisabonská smlouva se na pořadu jednání parlamentních komor objeví během února. Rovněž přislíbili, že se zasadí o to, aby probíhající předsednictví EU nezastínilio další legislativní práci Parlamentu.

Státníci ale při obědě hovořili také o aktuálních tématech domácí politiky. Přemysl Sobotka se vyjádřil k současnému návrhu lidovců na odvolání Miroslava Kalouska z postu ministra financí. Podle Sobotky patří Kalousek k nejschopnějším ministrům KDU-ČSL, což prý dokládá snížení schodku státního rozpočtu. Miloslav Vlček se nechal slyšet, že premiér by měl personální otázky svého kabinetu řešit bez nátlaku koaličních stran.

Vstup Jana Osúcha z Hradu (zdroj: ČT24)

Chvíle rozhovoru státníkům zpříjemnilo hradní menu: jako předkrm gratinovaný ovčí sýr a krémová dýňová polévka, při hlavním chodu se podávala panenka z černého pyrenejského selete a za dezert posloužilo tiramisu.