ODS vyzvala Drymla, aby odstoupil z politických funkcí

Praha - Vedení ODS dnes vyzvalo senátora a náměstka královéhradeckého hejtmana Vladimíra Drymla (ČSSD), aby rezignoval na všechny své politické funkce. Dryml čelí obvinění, že údajně sháněl kompromitující informace na svou stranickou kolegyni Hanu Orgoníkovou. Místopředseda ODS David Vodrážka po dnešním politickém grémiu strany uvedl, že podle ODS sociální demokracie problém neřeší a kauzu zametá pod koberec. Šéf ČSSD Jiří Paroubek to ale ostře odmítl.

ČSSD podle svého šéfa udělala v kauze Dryml, „co mohla“. Stranické špičky i její regionální představitelé minulý týden vybídli Drymla, aby se vzdal funkcí ve vedení kraje. Dryml to ale odmítl a nehodlá se omlouvat ani Orgoníkové. Podle Paroubka by měl opustit i senátorský klub ČSSD. Rezignaci na mandát krajského zastupitele a senátora ale ČSSD nepožaduje. Dryml i tak uvedl, že ho o tyto politické funkce naštěstí nemůže nikdo připravit.

Paroubek: ODS nemá co dávat lekce

David Vodrážka:

„Vyzýváme senátora a vicehejtmana Drymla, aby odstoupil ze všech svých funkcí, protože to, co se stalo, je skutečně nepřístojné.“

Vodrážka v této souvislosti uvedl, že ČSSD by měla postupovat stejně jako ODS loni v podobné kauze svého již bývalého poslance Jana Moravy: „Vyzýváme k tomu, aby tato kauza byla řešena stejně, jako my jsme řešili kauzu našeho poslance Moravy.“ ODS ale podle Paroubka „nemá co dávat lekce“, protože zmanipulovala volby s pomocí takzvané Kubiceho zprávy a jejich výsledky změnila kupováním poslanců. Nejsilnější vládní strana by si měla „udělat pořádek ve svých vlastních řadách“. Uvedl, že i nyní staví na hlasu poslance „defraudanta“ Petra Wolfa. Paroubek se již dříve bránil srovnávání Drymlova a Moravova případu.

Dryml výzvy k odstoupení odmítá, zatím se pouze omluvil ČSSD za některé své „nešťastné“ výroky, které ve své kauze pronesl. O jeho odchodu z vedení kraje bude muset rozhodovat příští čtvrtek zastupitelstvo Královéhradeckého kraje. Očekává se, že ho odvolá. Případem se má 27. ledna znovu zabývat i senátorský klub ČSSD.