Bolestivou endometriózou trpí kolem čtvrt milionu Češek

Praha - Až pětina evropských žen trpí endometriózou, velmi bolestivou, ale prakticky neznámou nemocí. Přesto, že o ní lékaři vědí už sto let. Jen v Česku propukla u čtvrt milionu žen. S informací o počtu nemocných přišel časopis Reflex, který se endometrióze věnuje ve svém aktuálním čísle.

Endometrióza se dá zjistit jen laparoskopicky. Nejtypičtějším příznakem této nemoci, která snižuje možnost mít vlastní děti, jsou velké bolesti při menstruaci. Neplodnost způsobují vnitřní sliznice, které začnou růst mimo dělohu. Nemoc odsuzuje ženy k životu v bolesti - srůsty o sobě dávají vědět při pohlavním styku, při močení a tlaku na stolici. Endometrióza nejčastěji postihuje pacientky mezi 20 a 50 lety. Léčit se dá, ale je to běh na dlouhou trať. Po vysazení hormonální léčby se navíc často vrací.

Oficiální čísla o tom, kolik žen v Česku endometriózou trpí, neexistují. Podle evropských odhadů to může být kolem patnácti až dvaceti procent v populaci. Podle Eduarda Kučery z Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí je rozdíl mezi Českem a západem, kde už existují pacientské organizace, které o této nemoci daleko více hovoří. A ty se teď snaží, aby endometrióza byla uznaná jako civilizační nemoc. Navrhují, aby to prosadilo Česko jako předsednická země. Bylo by pak víc peněz na výzkum, léčbu a vzdělávání.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)