V Šumperku byl nainstalován dvacátý babybox v Česku

Šumperk - V šumperské nemocnici byl dnes krátce po poledni zprovozněn dvacátý babybox v Česku a druhý v Olomouckém kraji. Do skřínky může matka v tíživé situaci beztrestně odložit dítě. O jeho dalším osudu bývá rozhodnuto zpravidla hned v následujících dnech. Vyhřívaná skřínka sama signalizuje personálu nemocnice, že do ní bylo dítě vloženo a zdravotníci se jej ujmou během několika minut.

„Projde kompletním vyšetřením zdravotního stavu a pracovnice sociálně právní ochrany dítěte dá návrh soudu k adopci. Soud o svěření dítěte do náhradní péče rozhodne v předběžném opatření prakticky ihned, pravomocný rozsudek bývá až za tři měsíce,“ vysvětlil iniciátor projektu a předseda sdružení Babybox Ludvík Hess. 

V babyboxu, který je přes dva roky umístěn na zdi olomoucké fakultní nemocnice, už byly nalezeny dvě děti. Dostaly jména Stanislav a Terezka. V celém Česku už bylo takto odloženo 14 dětí. Ředitel šumperské nemocnice Radan Volnohradský podotkl, že babybox je v Šumperku namontován mimo hlavní komunikační trasy, aby pro matku byla zachována anonymita. 

Podle Hesse je pro matku, která dítě odloží, typická nízká vzdělanost a nezřídka i drogová závislost. Důvodem k odložení bývá i špatná finanční situace, ilegální pobyt v zemi, náboženské důvody a otěhotnění po znásilnění. První babybox byl v Česku zprovozněn v roce 2005 v Praze, v té době plánoval Hess, že jich v Česku umístí dvacet, dnes už mluví o 70 kusech. Na posledních devět zařízení přispěla nadade Jistota Komerční banky částkou 2,2 milionu korun.