ČSSD: Bílá kniha školství je mrtvě narozené dítě

Praha - Opozice se pustila do kritiky Bílé knihy terciárního vzdělávání. Podle ČSSD se jedná o prázdnou studii, která nijak neřeší současné problémy vysokých škol. Podle stínového ministra školství ČSSD Jiřího Havla je navíc tím jediným, co ministerstvo školství za toto vládní období vyprodukovalo. Bílou knihu měla na dnešním zasedání schvalovat vláda, nakonec ale její projednání odložila.

„Po třech letech se dává vysokým školám prázdná studie, jaké problémy české vysoké školy mají. Ačkoli si vláda vzala vysoké školy za jednu z priorit, nebude za toto volební období uděláno vůbec nic,“ uvedl stínový ministr školství za ČSSD Jiří Havel s tím, že v závěru volebního období bude připravena jediná věc, a to nový školský zákon.

Problémy univerzit a vysokých škol se podle Havla nechaly jenom čtyři roky zvětšovat. Bílá kniha také říká, že není žádnou kuchařkou na řešení problémů, takže se z ministerstva stává horký brambor.

Tisková konference ČSSD (zdroj: ČT24)

Školné opět v centru pozornosti

Sociální demokracii se také nelíbí možnost zavedení školného, o kterém Bílá kniha uvažuje. Výhrady mají také lidovci. „Není možné, aby tento materiál v sobě skrýval tak zásadní otázky, jako je školné, aniž by byly posouzeny dopady do českého podnikatelského a ekonomického prostředí, aniž by byl přípraven koncept právní úpravy, to znamená aniž by byl připraven věcný záměr zákona,“ upozornil již dříve Cyril Svoboda.

Třetí a údajně již konečnou verzi Bílé knihy terciárního vzdělávání představilo ministerstvo školství v prosinci. Reforma počítá s tím, že se univerzitní pracoviště v budoucnu specializují buď na výzkum, vzdělávání nebo profesní přípravu. Zlepšit financování vysokých škol má zavedení školného, současně má ale fungovat i systém finanční podpory studentů zahrnující studentské půjčky a stipendia.

Proti chystané koncepci se však staví univerzity, kterým vadí změny v obsazení a kompetencích správních rad. Zástupci škol se bojí ztráty svých akademických svobod a přílišného zasahování politiků a soukromého sektoru.

Ondřej Liška
Zdroj: ČT24