Vojáci dostanou 107 transportérů Pandur II, zakázku posvětila vláda

Praha - Vláda dnes schválila pořízení celkem 107 kolových obrněných transportérů Pandur II rakouské firmy Steyr. Smlouva se Steyrem je už hotova a ministryně obrany Vlasta Parkanová ji nyní může podepsat. Obrněnci přijdou státní kasu na zhruba 14,4 miliardy korun. Vojáci transportéry potřebují pro nasazení v misích i pro přezbrojení ostatních jednotek. Zakázka by mohla podle Topolánka zajistit zaměstnání až 4 000 obyvatel.

„Je nasmlouváno zhruba 153 procent offsetů. Z toho bych řekl, že většina jsou offsety přímé. Na výrobě se bude podílet řada českých firem,“ poznamenal Topolánek. Významnými firmami, které se budou na zakázce podílet, jsou kromě Steyru také VOP ve Šternberku a v Novém Jičíně. „Na novojičínsku se blížíme devíti procentům, ale je to tikající bomba, s obavami hledíme, protože nezaměstnanost by mohla dosáhnout dvojciferných čísel,“ předpokládá starosta Nového Jičína Ivan Týle (ODS). Obě města by měla vyrobit 90 vozidel z celkového počtu.

Výběrové řízení na nákup obrněnců bylo vypsáno skoro před čtyřmi lety. „Tím, že se věc protáhla o několik let, tak se dostala do výrazných problémů z hlediska požadavků na plné operační schopnosti, a to nejen doma, ale hlavně v misích,“ zdůraznil Topolánek. Na kontrakt jsou vyhrazeny prostředky ve státním rozpočtu. „Podle nové struktury jsou tam takové vozy, které v té původní skladbě odpovídaly, řekněme těm dražším,“ dodává náměstek ministryně obrany Martin Barták.

Tansportéry ale musí ještě projít vojskovými zkouškami. Právě testy byly dříve jednou z formálních příčin, proč k realizaci zakázky nedošlo. Kontrakt se Steyrem totiž původně podepsal ministr Karel Kühnl poslední den svého působení v úřadu. Původně zněl na 199 strojů za 21 miliard korun, kvůli nedostatkům od něj ale vláda odstoupila, teď ministerstvo obrany dojednalo 107 kusů cenu zhruba o čtvrtinu nižší. Podle ministerstva se ale cena za jeden transportér nezvýší. 

Události kolem zakázky české armády na obrněné transportéry

  • Duben 2005 Vláda vypsala výběrové řízení na nákup 240 transportérů pro armádu. Nabídku předložilo celkem sedm firem, do druhého kola později postoupily americký BAE Systems, finská Patria, rakouský Steyr-Daimler-Puch a německý Rheinmetall.
  • Leden 2006 Vláda rozhodla, že transportéry nakoupí od firmy Steyer za 23,6 miliardy korun. Proti kroku protestovaly Patria i další neúspěšný účastník tendru italská Iveco Fiat.
  • Červen 2006 Ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) podepsal se Steyrem smlouvu o nákupu 199 transportérů s opcí na dalších 35.
  • Září 2007 Po prvních testech Pandurů ve Vyškově napsaly Lidové noviny, že transportéry testům nevyhověly; Steyer navíc měl problém s termínem. Ministerstvo proto zvažovalo, že od smlouvy odstoupí.
  • Listopad 2007 Podle Steyru byly Pandury již vyrobeny, podle ministerstva však armáda stále čekala na odstranění nedostatků.
  • Prosinec 2007 Steyr oznámil, že další kolo zkoušek, které ověří odstranění nedostatků, začne v březnu 2008. Vláda rozhodla, že smlouvu se Steyerem vypoví.
  • Leden 2008 Ministerstvo oznámilo, že zahájí nové kolo jednání se Steyerem, finská Patria znovu nabídla vlastní transportéry.
  • Březen 2008 Ministerstvo obrany rozhodlo, že pod podmínkou úspěšných zkoušek se od Steyru nakoupí 107 transportérů.
  • Červen 2008 Armáda testuje Pandury, zkouškami prošly.
  • Březen 2009 Vláda schválila nákup 107 obrněnců Pandur II.    

Přezbrojení české armády stojí miliardy korun. Například letouny L-159 od Aera Vodochody přišly na 51 miliard korun, desetiletý pronájem stíhaček Gripen vyjde skoro na 20 miliard, bitevní a dopravní vrtulníky, transportní letouny Casa nebo nákladní Tatrovky pak dohromady stály víc než 10 miliard korun. I s Pandury tak nové vybavení přijde téměř na 100 miliard korun. Ke kompletnímu přezbrojení má dojít do roku 2013.

  • Transportéry Pandur II autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/713/71205.jpg
  • Pandur II zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/712/71145.jpg