Fischer se do nové vlády těší, spekuluje se o prvních jménech

Praha - Prezident Václav Klaus dnes jmenoval Jana Fischera do funkce předsedy vlády. Při jmenování Fischera Klaus připomenul složitost současné situace. Při plnění náročného úkolu předsedy vlády v době krize vyjádřil prezident důvěru ve Fischerovy schopnosti a nabídl mu svou pomoc. Nový premiér přijal podle vlastních slov svou funkci s pocitem velké zodpovědnosti a s nadějí, že sestaví kvalitní vládní kabinet - už nyní se začínají rýsovat první jména ministrů. Na osobní dotaz novinářů Fischer odpověděl, že se na budoucích 6 měsíců těší.

„Nesmírně si vážím dnešního jmenování, především ho přijímám s pocitem velké zodpovědnosti. Jsem si vědom náročnosti úkolů, které před novou vládou budou stát, ale mým nejbližším úkolem bude připravit takový tým odborníků v čele jednotlivých rezortů, který vám budu po vyjednávání připraven předložit tak, aby tato země fungovala s funkční, dobrou, výkonnou exekutivou,“ prohlásil směrem k prezidentovi Fischer po svém jmenování.

Fischer na otázku, jak moc se na své premiérství těší:

„To je pěkná otázka, hodně osobní, hodně lidská, těším… Těším, ale ta míra odpovědnosti je tak vysoká, že toho těšení zase nemůže být tolik.“

Klaus poté řekl novinářům, že s potěšením ukončil šestnáctidenní vládní krizi, která vznikla sněmovním vyslovením nedůvěry kabinetu Mirka Topolánka. „Mimochodem bylo to poprvé v historii naší novodobé země od roku 1918,“ zmínil Klaus. Ocenil rychlé řešení ze strany obou největších politických stran a vyjádřil přání, aby se nová vláda chopila svého úřadu co nejdříve.

„Nebude to rozhodně vláda vizí, bude to vláda tvrdé práce. Často budeme dokončovat rozpracované úkoly, velmi bych si přál, aby to bylo ku prospěchu této země,“ řekl Fischer. Mezi prioritami nadcházejícího kabinetu zopakoval dokončení předsednictví EU, řešení a zmírnění dopadů hospodářské krize a kvalitní administrativu až do nástupu politické vlády.

Nový premiér řekl, že své pozice šéfa Českého statistického úřadu (ČSÚ) se nevzdává, pouze na dobu výkonu premiérské funkce pověří některého z dosavadních místopředsedů. Poté se chce do čela ČSÚ vrátit. Jeho dosavadními zástupci jsou Jiří Křovák a Stanislav Drápal.

Klaus se ohradil proti kritice svých podmínek

Prezident Václav Klaus dnes reagoval na kritiku své podmínky 101 poslaneckého hlasu pro novou vládu. Do tohoto kroku se nedávno opřel bývalý ústavní soudce Vojtěch Cepl s tím, že takové jednání je protiústavní. „Podmínka 101 hlasů je moje politická podmínka pro jmenování vlády a jmenování premiéra… Není to žádné ústavní pravidlo, a to já samozřejmě dobře vím. Proto také jakákoli kritika v tomto smyslu je nesmyslná.“

ODS ani ČSSD se sháněním podpisů nespěchají

Sociální ani občanští demokraté nespěchají s podpisy pro úřednickou vládu. Podle šéfa sněmovního klubu ODS Petra Tluchoře nechtějí dělat z formální záležitosti manifestaci. Zatím se oficiálně pod dohodu, která obsahuje také předlohu ústavního zákona o předčasném rozpuštění sněmovny, přidala většina poslanců ODS. Největší pozornost na sebe strhla část poslanců KDU-ČSL, která dohodu podepsala už ve středu proti vůli vedení strany. Zelení jsou připraveni podpisy svých čtyř poslanců přidat.

Jmenováním nového premiéra odstartovala nová vlna spekulací o budoucích ministrech. Ministerstva zahraničí by se měl ujmout diplomat Jan Kohout, toto jméno potvrdil i premiér Topolánek, předseda ÚOHS Martin Pecina ministerstva vnitra, ministryni obrany Vlastu Parkanovou možná vystřídá její náměstek Karel Barták, ministra dopravy Petra Bendla jeho náměstek Gustáv Slamečka. Náměstek by měl povýšit i na ministerstvu o práce, a to Petr Šimerka. Ředitel agentury Czech Tourism Rostislav Vondruška by se podle serveru Lidovky.cz mohl ujmout ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva zemědělství pak ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta, ministerstva průmyslu a obchodu předseda Českého báňského úřadu Ivo Pěgřímek.

Ministerstvo spravedlnosti by podle informací serveru měl řídit advokát Aleš Pejchal, ministerstvo financí jeho dosavadní ředitel Tomáš Uvíra. Ministerstvo školství by měl v příštích měsících vést děkan 1. lékařské fakulty UK Tomáš Zima, ministerstvo zdravotnictví ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Praha Dana Jurásková.

  • Jan Fischer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/792/79108.jpg
  • Jan Fischer a Václav Klaus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/792/79106.jpg
  • Náměstek ministra zahraničí Jan Kohout autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/646/64527.jpg