Poslanci ČSSD začali podepisovat podporu vládě

Praha - Poslanci ČSSD začali připojovat své podpisy pod dohodu, která má přinést důvěru nové překlenovací vládě premiéra Jana Fischera. Po dnešním jednání poslaneckého klubu sociálních demokratů to oznámil předseda strany Jiří Paroubek s tím, že on sám dohodu stvrdil podpisem jako první. Poslanci, kteří se neúčastnili dnešního jednání, budou mít možnost připojit podpis na dalším zasedání klubu za čtrnáct dní.

Tento týden se Paroubek chce sejít s Fischerem kvůli sestavování kabinetu. Zatím mu prý také nepředložil žádný seznam kandidátů ČSSD na ministry. Vládní krizi pokládá v zásadě za vyřešenou. Konkrétní jména případných budoucích ministrů Paroubek prozradit nechtěl. „Já jsem uvedl jedno jméno: Jan Kohout. A to myslím, že je záruka kvality,“ prohlásil. Kohout se má stát ministrem zahraničí. Podle dohody parlamentních stran mají představitelé dosavadní vládní koalice nominovat nestraníky na 8 vládních křesel a ČSSD na 7 míst.

Úřadující vláda dnes podpořila návrh na zkrácení současného funkčního období Poslanecké sněmovny, který má umožnit konání předčasných voleb letos v říjnu. Proti jednorázové změně ústavy kvůli předčasným volbám se ale postavila část lidovců, kterým se nelíbí, že se takto zasahuje do ústavy.

Zákon o předčasných volbách a nestranický kabinet jako před 11 lety 

Lubomír Zaorálek:

„V tuto chvíli mnoho možností nemáme, protože se znovu ukazuje, že v této podobě ústava nevyhovuje.“

Naopak podle šéfa sociálnědemokratických poslanců Bohuslava Sobotky panuje po dnešku v klubu ČSSD shoda na schválení zákona o předčasných volbách a na vzniku nestranické Fischerovy vlády.

Paroubek zvolené řešení hájí a poukazuje na to, že parlament ho již jednou použil v roce 1998. „Právo se také řídí podle precedentů, podle příkladů z minulosti a to se v minulosti stalo,“ uvedl. Předpokládá, že klub ČSSD tuto variantu ve sněmovně podpoří.