Smrtící virus může být v ČR do pěti týdnů

Praha - Prasečí chřipka by podle odhadu hlavního hygienika ČR Michaela Víta mohla dorazit do Česka za čtyři až pět týdnů. Infekce se přenáší vzduchem, takže její přenos je velmi jednoduchý. Zmutovaný virus se přenáší z člověka na člověka, což u ptačí chřipky nebylo. Nebezpečný virus se podle nejnovějších informací objevil už na evropském kontinentu, první případy zaznamenalo Španělsko.

Mexiko hlásí 103 obětí nebezpečné nemoci. Zmutovaný virus A/H1N1 je mimořádně nakažlivý, vznikl smíšením virů prasečí, lidské a ptačí chřipky. Obzvláště jsou ohroženy děti a také senioři, nemoc ale napadá i mladé lidi. Pokud se situace zkomplikuje, zasedne česká pandemická komise, pronesl Vít.

Prasečí chřipka se nejčastěji přenáší kýchnutím nakažené osoby. Přenos potravou připravenou z vepřového masa nebyl prokázán, tepelná úprava masa každý chřipkový virus spolehlivě zničí.

Opatrní by měli být navrátilci z Mexika 

Lidé, kteří v minulých měsících nikam necestovali, nemusejí mít podle Víta obavy. Do kontaktu s virem se nedostali. Opatrnost je ale na místě u těch, kteří byli buď v Mexiku nebo na hranicích mezi Mexikem a USA.

Nemoc se projevuje bolestmi hlavy, svalů, suchým kašlem, rýmou, někdy také průjmem. Častou komplikací je těžký zápal plic. Vít doporučuje stejnou ochranu jako u běžné chřipky: nechodit na místa, kde se shromažďuje hodně lidí, mýt si ruce, dodržovat hygienická pravidla. Inkubační doba prasečí chřipky není známa, mohlo by to být od jednoho do pěti dní.

Vakcína proti prasečí chřipce neexistuje. Na virus zabírají podle Centra pro kontrolu léčiv v americké Atlantě nová antivirotika - léky Tamiflu a Relenza. Česko má zásobu pro 20 procent populace, dva miliony dávek. Vít upozornil, že nemá smysl brát antivirové léky preventivně.

Mexická hranice
Zdroj: ČT24
Vydáno pod