Policie o prodloužených víkendech nabádá řidiče k opatrnosti

Praha - Policie upozorňuje řidiče, aby byli v průběhu nadcházejících dvou prodloužených víkendů opatrní, protože se očekává větší provoz na silnicích. Policie chystá také řadu regionálních akcí, při kterých bude dohlížet na bezpečnost provozu. Letošní bilance nehod není podle policie zatím tak tragická jako v minulosti, ovšem právě květen, na který připadají hned dva státní svátky, a tudíž dva dny volna navíc, se do statistik pravidelně zapisuje červenými čísly. Loni zemřelo o prvním májovém víkendu deset lidí.

Dagmar Bednarčíková z policejního prezidia uvedla, že vývoj v dopravě od začátku letošního roku hodnotí policie pozitivně - do pondělí 27. dubna zemřelo při dopravních nehodách podle předběžných policejních informací 235 lidí, což je o 25 méně než ve stejném období loni a o 17 méně než v roce 2006. Letošní počet mrtvých je současně nejmenší od roku 1990. Předloni a loni v květnu zemřelo 73, respektive 82 lidí.

První prodloužený víkend čeká motoristy v závěru tohoto týdne, kdy se k volné sobotě a neděli přidá volný pátek, na který připadá státní Svátek práce. Stejné to bude v závěru příštího týdne, kdy se k volné sobotě a neděli 9. a 10. května přiřadí volný pátek 8. května, kdy se slaví státní svátek Den vítězství, který připomíná ukončení druhé světové války.

Dopravní policie na prodloužené víkendy připravila řadu regionálních dopravně bezpečnostních akcí, při kterých využije své speciální rychlé passaty a motocykly Yamaha s moderní záznamovou technikou.