Speleologové objevili na Vsetínsku jeskyni

Vsetínsko - Nečekaný objev se podařil speleologům na Vsetínsku. V lesích u Pulčína odhalili už dávno zapomenutou jeskyni. I když se o ní zmiňovaly některé báje a pověsti, jen málokdo věřil, že by na nich mohlo být něco pravdy. Sami speleologové přiznávají, že toto místo objevili čirou náhodou. Jeden z nich na vchod do jeskyně narazil poté, co zabloudil. Speleologové neplánují přeměnu svého objevu v turistickou atrakci. Jeskyně se nachází v Národní přírodní rezervaci, mimo označené trasy, ze kterých by lidé neměli scházet. Navíc bez zkušeného průvodce může být životu nebezpečná.

Překvapení čekalo uprostřed lesů, půl hodiny chůze od vesničky Pulčín. Pod pískovcovými bloky se tam otevírá zem. Členitá chodba je hluboká pět a dlouhá více než dvacet metrů. Ve srovnání s jeskynními systémy například v Moravském krasu působí skromně. Není divu, nemá s nimi nic společného. Nevznikla totiž působením vody na vápenec. O to je ale vzácnější.

„Patnáct let tady intenzivně chodíme po tomto terénu. A objevit něco takového v těchto rozměrech, je opravdu něco mimořádného. V rámci České republiky se s něčím obdobným můžeme setkat pouze v Adršpašských skalách, anebo v Teplických stěnách,“ podotkl speleolog Pavel Dobeš.