Nástup nových ministrů provází i změny náměstků

Praha - Ministr zahraničí Jan Kohout ukončil spolupráci s dosavadním náměstkem Martinem Čermákem. Ten měl na starosti reformu české diplomacie, na které pracoval od roku 2006. Ministerstvo tak má nyní místo čtyř náměstků pouze dva. Kohout se připojil k některým kolegům z nového kabinetu, kteří rovněž přistoupili k personálním změnám ve vedení resortů. Informoval o tom dnes server Euro.cz.

Čermák byl spoluautorem auditu a doporučení, jak zefektivnit provoz české diplomacie. Díky tomu si jej vybral jako spolupracovníka i exministr Karel Schwarzenberg. Dosavadní Čermákovu agendu podle serveru přebírá Milan Sedláček, vrchní ředitel sekce ekonomické spolupráce a zahraniční prezentace. Ministr jej pověřil funkcí generálního sekretáře.   

Ministr Kohout si ponechal ve správě otázky humanitární a rozvojové povahy, které dříve řídil z pozice náměstka. Prvním náměstkem zůstává Tomáš Pojar, který má na starosti evropské záležitosti a bezpečnost, další náměstkyní je Helena Bambasová, která se věnuje ekonomické diplomacii a vztahům s mimoevropskými státy. 

Nový ministr dopravy Gustáv Slamečka si vybral do vedení svého resortu dva nové náměstky. Pražský advokát Roman Kramařík bude mít na starosti legislativu, leteckou dopravu a strategii, a dosavadní šéf úseku výstavby Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Tomáš Kaas bude zodpovídat za silniční infrastrukturu a pozemní komunikace. Informoval o tom server Týden.cz.

Pecina přibral mezi náměstky Komorouse

Také ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška snížil počet náměstků o jednoho. Novopečený šéf vnitra Martin Pecina si naopak na úřad přivede dalšího náměstka, a to bývalého šéfa Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse - počet náměstků na vnitru tak stoupne na pět. Komorous převezme část agendy prvního náměstka pro vnitřní bezpečnost Jaroslava Salivara, která se týká policie.   

Změny se nevyhnou ani ministerstvu spravedlnosti. Na vlastní žádost z něj odchází náměstek pro sekci justice Vladimír Král, který zamíří na vrchní soud. Místo něj si ministryně Daniela Kovářová přivedla plzeňského advokáta Marka Görgese. „Vybrala jsem si ho kvůli jeho vysoké odbornosti a pracovnímu nasazení,“ zdůvodnila Kovářová svou volbu. Uvedla však, že Král bude na ministerstvu i nadále působit jako její poradce. Ministryně nevyloučila ani další případné změny.

Šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous
Zdroj: ČT24