Soud: Altner se má omluvit ČSSD

Praha - Advokát Zdeněk Altner, který před lety zastupoval ČSSD v její při o vlastnictví Lidového domu, se má omluvit sociální demokracii za své výroky na její adresu. Altner, který se stranou vedl spory o honorář, totiž mluvil o její činnosti jako o kriminální. O omluvě rozhodl dnes pražský městský soud, který zároveň zamítl požadavek ČSSD, aby Altnerovi nařídil, že se má zdržet podobných vyjádření do budoucna. Rozhodnutí není pravomocné, je možné se proti němu odvolat.

Altner podle žaloby v letech 2005 až 2007 veřejně v Česku i v zahraničí činnost strany charakterizoval jako kriminální. Hovořil například o tom, že se jej prý sociální demokraté pokoušeli dostat do vězení, vydírali jej, stranu spojoval s korupcí nebo se snahou ovlivňovat státní orgány, aby konaly ve prospěch vedení ČSSD. V jednom ze svých vyjádření podle žaloby uvedl, že by sociální demokraté byli ochotni přikročit i k fyzické likvidaci. Soud dnes rozhodl, že Altnerovy výroky mohly ohrozit dobrou pověst ČSSD a že jsou nepravdivé a ničím nepodložené. Altner musí proto poslat omluvný dopis šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi.

„Vždy jsem považoval nároky pana Altnera vůči ČSSD za neoprávněné. Je zřejmé, že jeho veřejné výroky pak byly činěny se záměrem ČSSD poškodit a donutit ji k nepřiměřeným ústupkům,“ reagoval Paroubek na rozhodnutí soudu. Šéf sociálních demokratů podle svého vyjádření doufá, že „Altner už přestane s poškozováním ČSSD“.

Altner se k soudu nedostavil, nicméně vznesl námitku podjatosti proti celému pražskému městskému soudu. „To není námitka podjatosti, kterou by bylo možno akceptovat,“ odmítla to soudkyně.

Altner podal na ČSSD mnoho žalob, s žádnou ale dosud neuspěl

Altner v roce 2000 vyhrál pro ČSSD závěrečný spor se státem o Lidový dům v pražské Hybernské ulici. ČSSD podle dnešního vyjádření strany Altnerovi dosud vyplatila přes 50 milionů korun. Podle nich se ale Altner domáhá dalších peněz. Altner tvrdí, že honorář, který mu sociální demokracie ještě dluží, se spolu se smluvními pokutami vyšplhal do astronomické výše více než 20 miliard korun. Podal proto mnoho žalob a stížností, jen k Ústavnímu soudu České republiky jich přišlo několik desítek. Dosud Altner neměl úspěch. Soudy zamítly i jeho požadavek, aby prohlásily konkurz na majetek strany.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24