Litoměřice zruší jednu ze tří linek MHD

Litoměřice - Od příštího týdne litoměřická radnice zruší kvůli nerentabilitě provozu jednu ze tří místních linek MHD. Od začátku týdne už nebude v provozu autobusová linka A, která zajížděla do místní části Želetice k obchodu Interspar. Litoměřičtí radní rozhodli o zrušení linky, protože vedení Intersparu už nehodlá přispívat na ztrátovost linky v takové míře jako dosud, uvedla Eva Břeňová, která radnici mediálně zastupuje. Do konce dubna platilo město měsíčně 15 000 korun a Interspar 24 000 korun, částky dohromady pokryly ztrátovost provozu linky A.

„Vedení Intersparu nám však oznámilo, že měsíční příspěvek sníží na pouhých 10 000 korun. S ohledem na napjatost letošního rozpočtu jsme nechtěli řešit situaci dalším zvyšováním výdajů z městské pokladny,“ řekl vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství městského úřadu Ivo Perna. Podle něj majitelé dalších velkoplošných prodejen v Želeticích na výzvu odboru ke společnému krytí ztrátovosti nereagovali.

Radní negativní reakce obyvatel města neočekávají. „Vytíženost autobusových spojů linky A totiž byla minimální,“ řekl místostarosta Jiří Landa. Podle ředitele ČSAD Česká Lípa Davida Mahdala, která pro Dopravní podnik Ústeckého kraje MHD v Litoměřicích provozuje, bylo za duben linkou přepraveno pouze 1660 lidí.

Zaměstnanci obchodních řetězců v Želeticích a obyvatelé města, kteří MHD využívali, se k Intersparu dostanou autobusem i nadále. K obchodu bude zajíždět formou takzvaných přílepků k jízdním řádům autobusová linka B. Provoz linky D zůstává beze změn.

Vydáno pod