Politici se shodují: napřed schválení voleb, až pak důvěra

Praha - Poslanecká sněmovna by měla hlasovat o důvěře nové vládě Jana Fischera až poté, co Senát schválí zkrácení současného volebního období. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodli místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka a exministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Příslušným ústavním zákonem by se měli senátoři podle dosavadních informací zabývat ve čtvrtek 28. května.

„Já jsem přesvědčen, že vznik vlády je součástí zcela identické politické dohody, která zahrnuje také ukončení volebního období formou ústavního zákona,“ uvedl Sobotka. Proto je podle něj logické, aby se nejprve hlasovalo v Senátu a bezprostředně poté by Fischerova vláda získala důvěru. „Já si myslím, že tato dvě hlasování nelze od sebe zcela oddělit,“ podotkl. 

Kalousek sice připustil, že ústavně spolu oba termíny nijak nesouvisí, zastává však také názor, že lepší by bylo nejprve naplnit dohodu u předčasných volbách. „Ta vláda čerpá svoji legitimitu z politické dohody, jejíž součástí je i dohoda o předčasných volbách,“ zdůraznil.   

Fischer České televizi ve čtvrtek řekl, že vláda bude již v pondělí připravena své programové prohlášení schválit. „Já odpoledne v pondělí požádám předsedu Poslanecké sněmovny o to, aby svolal schůzi, kde budu moci programové prohlášení představit a především požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru,“ řekl Fischer.   

Jednací řád sněmovny stanovuje, že v takovém případě svolá její předseda poslance tak, aby mohli žádost o vyslovení důvěry projednat nejdéle do 14 dnů po jejím předložení.

Jan Fischer
Zdroj: ČT24