Lékaři ukončili pilotovi karanténu, mexickou chřipku už nemá

Praha - Motolští lékaři po podrobném vyšetření ukončili karanténu pilotovi, který byl prvním a zatím jediným Čechem s prokázanou mexickou chřipkou. Spolu s pilotem bylo v karanténě dalších devět lidí z jeho okruhu, tedy členové posádky letadla a rodiny. Výsledky testů a ukončení jejich karantény se očekávají v sobotu.

„Stejně rychle jako byla nákaza odhalena a léčena, tak rychle i odezněla. Pacient je zcela zdráv, což potvrdily výsledky dnešního lékařského vyšetření. Karanténa o půlnoci ze čtvrtka na pátek skončila,“ uvedla. Devětadvacetiletý muž se nakazil při pobytu v New Yorku.

Hlavní hygienik ČR Michael Vít potvrdil, že doposud bylo v Česku vyšetřeno kvůli podezření na nákazu takzvanou prasečí chřipkou 143 lidí. Infekce byla potvrzena pouze v případě zmíněného pilota, ve 121 případech byla vyloučena a 21 lidí na definitivní výsledek čeká.

V nemocnici je v tuto chvíli šest lidí - po jednom na infekci v Brně, Opavě, Prostějově, Pardubicích, Jihlavě a v pražské Fakultní nemocnici Bulovka. Osoby, které nebyly hospitalizovány vzhledem k lehkému průběhu onemocnění, zůstávají v domácí izolaci, uvedl Vít.

Na sousedním Slovensku mají ode dneška už druhý případ nové chřipky. Celkem se podle údajů zdravotnických institucí nákaza objevila už v 55 státech. Novou chřipkou se podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) zatím ve světě nakazilo kolem 13 800 lidí. O život připravila 98 osob.