Při machinacích s palivy přišel stát možná až o miliardu korun

Praha - Policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality zadrželi 12 lidí v souvislosti s rozsáhlými machinacemi s dovozem a prodejem pohonných hmot. Osm lidí, kteří údajně z dovezených pohonných hmot neodváděli daně, kriminalisté obvinili z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, sedm z nich skončilo ve vazbě. Podle policie pravděpodobně připravili stát o více než miliardu korun. V případě odsouzení jim hrozí až 12 let vězení. Zatčením podezřelých vyvrcholila dlouhodobě připravovaná akce útvaru s krycím názvem Linz. Detektivové nadále sledují i řadu dalších podezřelých obchodů.

Skupina šesti mužů a dvou žen nakupovala nejméně od dubna 2007 do května 2009 od zahraničních společností pohonné hmoty (pro daňové účely označované jako „minerální oleje“), které dovážela v cisternách převážně z Rakouska a Německa. Podle mluvčího Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Romana Skřepka se jednalo o několik set cisteren. Denně jich mohlo být 15 až dvacet. Každá z nich obsahovala zhruba 30 tisíc litrů pohonných látek.

Obvinění ale údajně státu neodváděli DPH. Do základu daně pro výpočet DPH nezahrnuli spotřební daň a navíc si u společností, které ovládali, uplatňovali fiktivní odpočty a vykazovali jen minimální daňovou povinnost. Takto dovezené pohonné hmoty pak pachatelé za výrazně výhodnější ceny distribuovali už jako motorovou naftu nebo benzín. Pohonné hmoty byly kvalitní a nebyly nijak míchány. „Rozdíl se projevuje pouze v ceně a činí 1,90 koruny na litr,“ řekl náměstek ředitele útvaru Tomáš Krůl. Levnější pohonné hmoty prodávaly podle zjištění policistů převážně benzinové pumpy v Čechách. O které čerpací stanice jde, policie neupřesnila. Rozdíl v ceně se na těchto pumpách pohyboval okolo dvou korun.

Reportáž Roberta Maleckého a Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Při prohlídce našla police 5 milionů korun v igelitových taškách

Závěrečná fáze celé operace se uskutečnila v Praze, Středočeském kraji a Moravskoslezském kraji. Zúčastnilo se jí 300 policistů a celníků. V rámci celé akce bylo zajištěno rozsáhlé množství důkazního materiálu. Jednalo se zejména o účetnictví zúčastněných firem, výpočetní techniku, mobilní telefony a SIM karty. Dále bylo zajištěno šest luxusních motorových vozidel a dva tahače návěsů společně s cisternovými návěsy v celkové hodnotě nejméně 20 milionů korun.

Policisté zajistili i nemovitosti patřící hlavním organizátorům trestné činnosti v hodnotě nejméně 30 milionů korun. Na účtech obviněných osob pak bylo zajištěno zhruba 5 milionů korun a při několika prohlídkách i peníze v hotovosti v částce přesahující 9 milionů korun (asi 5 milionů korun bylo při jedné z prohlídek objeveno v igelitových taškách). Celková hodnota zajištěného majetku přesahuje částku 65 milionů korun. Ministerstvo financí ale přiznává, že vymoci celou nezaplacenou daň bude obtížné. „Jedna věc je doměření té daně a druhá věc je fyzické vybrání těch peněz. Část těch peněz je v ohrožení, to je potřeba přiznat,“ uvedl vrchní ředitel z ministerstva Jan Knížek.

Podle detektivů by mohly mít podvody podobný rozsah jako kauza lehkých topných olejů (LTO) z poloviny 90. let. Sami detektivové totiž přiznávají, že sledují řadu dalších podezřelých obchodů. Daňový únik se v kauze LTO odhaduje na zhruba 60 miliard korun. V 90. letech do Česka proudilo palivo, deklarované jako topné oleje, pak ho ale dovozci prodávali jako naftu se ziskem až 10 korun za litr. Kauza nebyla nikdy úplně objasněna a trestů se dočkala jen malá část aktérů.

  • Na daních stát přišel o 800 milionů korun autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/903/90236.jpg
  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/480/47957.jpg