Pořadatelé lyžařského šampionátu v Liberci čelí 14 žalobám

Liberec - Půl roku po skončení mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci čelí jeho organizátoři už 14 žalobám, v nichž se dodavatelé dožadují zaplacení svých faktur. Celková suma dluhů je přes 40 milionů korun, jsou mezi nimi požadavky v řádu desetitisíců korun, ale také devítimilionová pohledávka počítačové firmy. Informaci přinesla liberecká příloha MF Dnes.

„Netroufám si odhadnout, kdy bude žaloby projednávat soud. Není vyloučeno, že bude vydán nějaký platební rozkaz, ale nevěřím, že se letos do jednací síně v těchto kauzách dostaneme,“ uvedl mluvčí civilní části Okresního soudu v Liberci Petr Hoček. Mezi žalujícími subjekty jsou meteorologové, cestovní kancelář a bezpečnostní služba.

Český hydrometeorologický ústav, který po celou dobu mistrovství podával každý den informace o počasí od třetí hodiny ranní, se domáhá půl milionu korun. Téměř devět milionů korun dluží organizátoři také liberecké Technické univerzitě. Naopak největší věřitel, Dopravní podnik města Liberce, kterému dluží organizátoři kolem 20 milionů korun, žalobu podávat nebude. Jeho ředitel Jiří Veselka je přesvědčen o tom, že se tak svých peněz domůže podnik dřív.

Podle prezidentky organizačního výboru Kateřiny Neumannové skončil šampionát se ztrátou 116 milionů korun. Organizační výbor šampionátu je v likvidaci a věřitelé mají možnost přihlásit své pohledávky. Zatím tak učinilo 13 dodavatelů. Likvidátor Ivan Brambaški nedávno uvedl, že celkovou výši pohledávek bude možné zveřejnit, až se přihlásí všichni věřitelé. Je ale pravděpodobné, že se nakonec podaří zaplatit jen část dluhů. Na umoření celé výše zřejmě nebude dost peněz.

Dluhy z MS v Liberci
Zdroj: ČT24/ČT24, Aktuálně.cz
Vydáno pod