Důležitý přivaděč plzeňské dálnice nakonec bude dostavěn

Plzeň - Dostavba klíčového přivaděče z dálnice D5 do Plzně by podle současných ohlasů měla pokračovat. Státní fond dopravní infrastruktury sice už nemá dostatek peněz na dokončení všech staveb, avšak vyjádřil ochotu dokončit práci na těch nejdůležitějších. Tuto zprávu vítají zejména na radnici v Plzni i na krajském úřadě. Nedokončení silnice by totiž zkomplikovalo dopravu v celé oblasti.

Klíčový dálniční přivaděč u borské věznice v Plzni doposud zůstal rozestavěný. Důvodem byl nedostatek financí ze strany státu. Stavba je však pro město Plzeň klíčová. Bez ní by se všechny dopravní plány do budoucna výrazně zkomplikovaly. Situace se však podle magistrátu v posledních dnech změnila. „Je zde určitý příslib, že by se ta stavba mohla během několika dnů či týdnů znovu rozběhnout,“ prozradil náměstek plzeňského primátora Petr Rund.

„Pokud by se to dlouhodobě zakonzervovalo, tak by to bylo neudržitelné. Zdejší doprava neustále narůstá, dokonce i stavba jako taková by se prodražila. Každý den prodlev má negativní důsledky,“ varoval Roman Kočí z odboru dopravy Plzeňského kraje. Slovy jiných zástupců radnice by však dostavba dálnice nemusela být tolik nutná. Podle Miloslava Michalce z odboru životního prostředí dokončení nikterak neulehčí dopravě ve městě.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

S dokončením stavby však souhlasí Ředitelství silnic a dálnic i místní obyvatelé, kteří chtějí sepsat petici adresovanou ministerstvu. „Pro nás je to dokončení důležité, protože jsme de facto odříznuti od světa,“ říká iniciátor Miloš Chaloupka. Stavba mezitím nabrala už půlroční zpoždění, proto se termín dokončení přesouvá na polovinu roku 2011.

Vydáno pod