Ředitel brněnských veletrhů byl odvolán

Brno - Německá společnost Messe Düsseldorf, která je majoritním vlastníkem Veletrhů Brno, dnes odvolala jejich generálního ředitele Jiřího Škrlu. Důvod, proč Škrla odchází po více než deseti letech z funkce, společnost neuvedla. Rozhodnutí dnes uvedl ředitel komunikace brněnského výstaviště David Pokorný. Veletrhy Brno dočasně povede Škrlův ekonomický náměstek Egbert Zündorf.

Škrla bude vedení firmy nadále k dispozici v roli poradce. „Následující týdny budou využity k realizaci generační obměny v souvislosti s odchodem pana Škrly tak, aby byla do budoucna zajištěna dlouhodobá kontinuita ve vedení společnosti,“ uvedl v tiskové zprávě předseda představenstva Veletrhů Brno Herbert Vogt. Představenstvo společnosti se bude touto otázkou zabývat již příští týden.

Škrla byl v čele největší tuzemské výstavnické společnosti nepřetržitě od 9. dubna 1999. Tehdy se společnost jmenovala Brněnské veletrhy a výstavy (BVV). V říjnu 2001 se přeměnila na Veletrhy Brno, kde zhruba třetinový podíl drží město Brno. Majoritním akcionářem zůstala německá veletržní správa (Messe Düsseldorf).

Veletrhům loni stoupl zisk o dvě třetiny na 109 milionů korun a byl nejvyšší za posledních sedm let. Tržby jedničky na českém veletržním trhu se zvýšily o osminu na 1,92 miliardy. Na začátku června otevřela nový pavilon P za 900 milionů korun. Letos ale firma kvůli splátkám úvěrů a hospodářské krizi odhaduje výrazný pokles zisku na devět milionů korun. Tento týden firma oznámila v krátké době již druhou vlnu propouštění, v srpnu opustí firmu 17 procent zaměstnanců, jejich počet se tak sníží na 385. Ještě loni firma zaměstnávala zhruba 500 lidí.