Soud začal projednávat vraždu stopařky

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové začal projednávat případ vraždy dvacetileté stopařky u Keteně na Jičínsku. Obžaloba z ní viní Jiřího Cimbála, který měl dívku v roce 2005 podřezat. Za to mu hrozí až 15 let vězení, případně výjimečný trest. Soudce ale zřejmě bude mít velice těžkou úlohu, protože musí posoudit celou sérii nepřímých důkazů.

Cimbál se prý o sexuálním obtěžování a následné vraždě svěřil svému kamarádovi, který pak jeho výpověď zaznamenal pro policii. Obžalovaný se ale brání tím, že před kamarádem jen přehrával jednu filmovou postavu a že šlo o nadsázku. Větší váhu zřejmě bude mít u soudu pachová stopa z místa činu, kterou ale obhájce Cimbála označil za zfalšovanou. „Můj klient svou vinu od počátku popírá. Pokud si přečtete obžalobu, tak tam není jediný přímý důkaz,“ dodal obhájce.

Po pachateli vraždy studentky, která v červenci 2005 cestovala stopem z Náchoda do Liberce, pátrali policisté několik let. Policie opakovaně žádala o pomoc při pátrání veřejnost, podezřelého policie zatkla až na konci září 2008. „Případ byl velmi složitý už s ohledem na malý počet důkazu, které byly na místě činu,“ vysvětluje policejní mluvčí Lenka Burýšková.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Cimbál se prý ve svém voze pokusil dívku osahávat, ona se však bránila. Kvůli obavě z prozrazení a trestu se proto dívku rozhodl zabít. Stopařka zemřela na následky 33 centimetrů dlouhé bodno-řezné rány v oblasti krku. „S tím já nemám absolutně nic společného, vůbec tady nemám být,“ řekl Cimbál, který také tvrdil, že přes Keteň nikdy nejel.