Syn tři roky týral otce, senior přišel o oko

Ostrava - 64letého Boleslava Wzienteka z Ostravy podle policie více než tři roky psychicky i fyzicky týral jeho třiatřicetiletý syn. Dlouhodobé ubližování vyvrcholilo začátkem září, kdy zraněný senior přišel o oko. Otce týral většinou v opilosti. Obviněný muž skončil ve vazbě a hrozí mu za ublížení na zdraví a týrání osoby žijící ve společné domácnosti až osm let vězení.

Policie se začala případem znovu zabývat 4. září, kdy muži se zraněným okem přivolali pomoc sousedé, kteří si všimli jeho krvácení. Podle policie ho předchozího večera syn zranil, když mu hodil sklenici od piva do obličeje. Její střep uvízl muži v oku, které mu lékaři museli odstranit. Senior zůstane v nemocnici nejméně šest týdnů.

Týrání za zdmi rodinného domku však podle policie začalo už v lednu 2006. Poprvé policie vyšetřovala případ na podzim 2007 - tehdy senior skončil na měsíc v nemocnici s pohmožděninami i zlomeninou. Protože nedal souhlas k trestnímu stíhání svého syna, policisté museli věc odložit.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Muž útočil na svého otce obvykle v opilosti. Po křiku a nadávkách následovala údajně jednou až dvakrát měsíčně fyzická napadení včetně škrcení hadicí a opaření vroucí vodou. Ani tehdy senior nevyhledal pomoc lékařů ani policistů, přestože se synova agresivita stupňovala.

O týrání prý věděl druhý mužův syn, podle svých slov mu ale nedokázal zabránit. Psychologové soudí, že za násilím na seniorech stojí obvykle nedostatek respektu, ale i nemístná velkorysost ze strany napadaných starých lidí. Otec muže i teď říká, že by to svému synovi odpustil.