Fischer: Nechtěl bych být v kůži těch, kteří v Plzni poctivě vystudovali

Praha – Premiér Jan Fischer považuje kauzu kolem Právnické fakulty v Plzni za skličující, protože vrhá špatné světlo na školu. Doufá, že si Západočeská univerzita najde vnitřní mechanismy, jak tento problém vyřeší. V pořadu ČT24 Před půlnocí reagoval i na financování vědy a výzkumu ze státního rozpočtu. Současná vláda podle něj sice tuto oblast podporuje, ale nemůže ji v době krize opečovávat stejně jako vláda předchozí. Kabinet proto bude finančně podporovat především ty projekty, které jsou zaměřené na konkrétní vědecko-výzkumnou činnost.

Financování vědy a výzkumu ze státního rozpočtu je v době krize problematické. Podle Fischera současná vláda sice podporuje výzkum, ale nemůže jako vlády předchozí „opečovávat vědu, neboť v době pěti-, šestiprocentního růstu HDP se do výzkumu daly přisouvat větší peníze“. Věda, výzkum, inovace a vzdělání patří mezi základní vládní prioritu. „Hned jsme od začátku řekli, že ty priority znamenají, že zde budeme brzdit pomaleji než v ostatních oblastech,“ dodal premiér.

Jan Fischer:

„Nechtěl bych být v kůži těch, kteří Právnickou fakultu, a těch je samozřejmě většina, velmi poctivě vystudovali. Teď je můžeme vnímat jako lidi, kteří to měli lehké. To je nesmírně devastující. Doufám, že si Západočeská univerzita najde vnitřní mechanismy, jak tento problém vyřeší.“

Před půlnocí (zdroj: ČT24)

Akademie je podle premiéra především o základním výzkumu. Je proto potřeba, aby byla zapojená do evropských projektů a její činnost se mohla plně srovnávat s výsledky v zahraničí: „Vláda řekla, že bude podporovat peníze, které jsou účelové. To znamená peníze, které jsou spojeny s jednotlivými záměry a projekty, jež jdou na konkrétní vědecko-výzkumnou činnost. Podíl paušálních institucionálních prostředků by měl postupně klesat.“ Akademie věd považuje snížení dotací za likvidační. Kabinet jí proto přisunul na příští rok přes půl miliardy prostředků navíc. „Já se s velkým zájmem budu dívat, jestli budou určeny na nějaké účelové posílení aktivit, nebo jestli to bude konzumováno plošně,“ dodal Fischer.

Fischer: Systém musí přát nejlepším a vyplavovat ty, co nestačí

Na případnou reformu akademie je podle Fischera ještě čas. Institucionální uspořádání a organizace výzkumu v této zemi ale vidí jako téma, o kterém je potřeba mluvit: „Potřebujeme racionálně uspořádanou výzkumnou základnu bez zbytečných duplicit. Ty si nemůžeme dovolit, protože jsme malá země.“

Jan Fischer
Zdroj: ČT24