Zřícený dům v Praze čeká demolice

Praha - Dům v Soukenické ulici v Praze se bude na základě doporučení statika bourat. Rozhodl o tom stavební odbor první městské části. Podle prvních závěrů odboru může za nehodu zřejmě firma, která budovu opravuje. Dům se pravděpodobně zřítil kvůli neodbornému zásahu do nosné zdi ve sklepě budovy. U některých prací přitom existuje podezření, že byly provedeny nad rámec potřebného stavebního povolení. Stavební úřad nyní vyzval majitele domu, aby do středy navrhl řešení, jak dočasně zajistit statiku zbylých částí objektu. To má umožnit odklízecí práce a následnou demolici celé budovy. Vedení firmy se zatím odmítá k případu vyjadřovat. K neštěstí došlo v pátek po poledni. Trosky zasypaly čtyři dělníky. Hasičům se je povedlo vyprostit až po více než čtyřiceti hodinách. Ani jeden z mužů nepřežil. Policie případ vyšetřuje jako ublížení na zdraví.

Ze stavební dokumentace vyplývá, že se firma Sting Praha snažila posílit nosné zdi budovy. Dělníci přitom podle svědků používali sbíjecí kladiva, která patrně narušila statiku kleneb v horních patrech. „Pak už to byl dominový efekt,“ dodal vedoucí stavebního odboru první městské části Oldřich Dajbych. Příčin ale podle něj může být více, například špatně zvolený postup prací. Odpovědnost podle něj u staveb vždy nese ten, kdo si stavbu zadal, kdo ji staví a stavbyvedoucí, za kterého zase nese odpovědnost stavební firma.

Starosta požaduje přísné potrestání viníků

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Majitel, který by měl dnes ze Španělska přijet do České republiky, podle místních plánoval dům přestavět na hotel. Podle některých místních obyvatel byl zřícený dům zchátralý a už zhruba tři roky prázdný. Často z něj prý padala omítka. Vedení stavební firmy se nechce zatím k situaci vyjadřovat, plánuje prý vydat prohlášení. O víkendu ale již spolumajitel stavební společnosti Sting Praha Daniel Rada popřel, že by firma prováděla nepovolené práce.

Kdo v troskách zahynul, se zatím stále nepodařilo zjistit. Totožnost obětí by měli určit odborníci z Ústavu soudního lékařství. Vedení radnice Prahy 1 slibuje, že podobná tragédie se nebude na jejím území opakovat. Starosta Petr Hejma (ODS) proto vyzval stavební úřad, aby preventivně prověřil všechny stavby, u kterých by mohlo hrozit nějaké nebezpečí. Požaduje také přísné potrestání viníků. Stavební úřad může udělit pokuty v řádu statisíců až milionů korun. To je ale podle starosty strašně málo: „Musíme je hnát k zodpovědnosti za zmaření životů. Chceme, aby to bylo mementem, výstrahou pro další stavebníky.“

V Soukenické ulici v centru Prahy se zřítila tři patra stropů činžovního domu.
Zdroj: ČT24