Senát dnes rozhoduje o odkladu maturit či vyvlastňování

Praha - Roční odklad státních maturit přináší jedna z novel, které má ode dneška projednávat Senát. Schůze horní komory začíná odpoledne. Na rozhodnutí senátorů čeká také norma o vyvlastňování pozemků pro stavbu silnic nebo uzákonění takzvané černé listiny uchazečů o veřejné zakázky. Jejich schválení ale není jisté, senátní hospodářský výbor to nedoporučil. Poslanecký návrh na uzákonění rejstříku firem, které by nemohly dostat veřejné zakázky, pokud o sobě poskytovaly nepravdivé údaje, výbor dokonce navrhl zamítnout.

Odložení startu státních maturit na rok 2011, jak to ve sněmovně prosadily ODS a ČSSD, Senát asi podpoří také. Obě strany mají i v horní komoře dominantní vliv. Senátory zřejmě nepřesvědčí ani ministryně školství Miroslava Kopicová. „Nejsem ráda, protože další postup v maturitách už bude beze mě a já jsem se chtěla zaručit, že začnou,“ prohlásila již dříve Kopicová. 

Určité otazníky visí také nad osudem zákona, který má umožnit jednodušší povolování stavby tunelů a metra. Jejich stavitelé by podle navrhované novely stavebního zákona nemuseli získávat souhlas majitelů pozemků na povrchu nad budovanou stavbou.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Státní dluhopisy zřejmě projdou

Senát naopak asi schválí vládní návrh na vydání státních dluhopisů v objemu až sedmi miliard korun na odstraňování povodňových škod, byť se tím zvýší státní dluh. Problémy by v Senátu nemusela mít ani novela, podle níž by cestující na české železnici mohli uplatňovat nárok na odškodnění za zpoždění vlaků až za pět let. Odklad ministerstvo dopravy zdůvodňuje stavbou železniční sítě.

Na programu schůze je také senátorská novela, podle níž by koncesionářské poplatky od roku 2012 nahradilo financování České televize a Českého rozhlasu ze státního rozpočtu. Senátoři ale podle některých informací schvalování novely možná odloží až na příští zasedání.