Vražda Kočky mladšího doputovala až k Nejvyššímu soudu

Praha - Případem vraždy Václava Kočky mladšího, za níž dostal pražský hoteliér Bohumír Ďuričko trest 12,5 roku vězení, se bude zabývat Nejvyšší soud. Ďuričkův advokát Jan Červenka má v pátek zaslat soudu dovolání. Hoteliér zastřelil Kočku mladšího loni v říjnu v pražské restauraci Monarch. Verdikt v kauze vynesl v dubnu pražský městský soud, odvolací Vrchní soud v Praze pak koncem června jeho závěry potvrdil.

Soudy Ďurička poslaly do nejpřísnějšího typu vězení - do věznice se zvýšenou ostrahou. Nejbližším příbuzným zastřeleného muže má podle pravomocného rozsudku zaplatit odškodné v celkové výši přes 1,5 milionu korun. Obhajoba v dovolání navrhuje Nejvyššímu soudu, aby zrušil rozhodnutí vrchního i městského soudu a uložil prvoinstančnímu senátu případ znovu projednat.

Ďuričko v dovolání argumentuje mimo jiné tím, že soudy zamítly jeho „rozsáhlé důkazní návrhy“, čímž bylo podle něho porušeno jeho právo na obhajobu. Dovolání také zmiňuje několik soudních judikátů týkajících se nutné obrany. Ďuričko obžalobu od počátku odmítal, Kočku mladšího prý zavraždit nechtěl. „Nemůžete mě odsoudit za vraždu, protože vražda se nestala. Byla to nešťastná náhoda,“ řekl v červnu odvolacímu senátu.

Ďuričko se hájí nutnou obranou

Hoteliér se od počátku hájil tím, že se pouze přiměřeně bránil fyzickému útoku. Tvrdil, že jej Kočka mladší „zákeřně a brutálně“ napadl údery do obličeje, až spadl na svou těhotnou přítelkyni. Obžaloba naopak tvrdila, že potyčka byla pouze slovní a Ďuričko se zranil až po střelbě. Městský soud dal v dubnu částečně za pravdu Ďuričkovi. Útok ale podle prvoinstančního senátu nebyl „zdaleka“ tak dramatický a silný, jak jej popisoval Ďuričko, a střelba tak v žádném případě nebyla přiměřenou obranou.

Tragická událost se stala loni 9. října kolem jedenácté hodiny večer v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko a Kočka mladší se tehdy dostali do roztržky, při které Kočka mladší hoteliéra nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak podle soudů vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a v úmyslu jej připravit o život na něho třikrát vystřelil z bezprostřední vzdálenosti. Každý z výstřelů byl smrtelný.