Studenti ČVUT testovali nehodový systém e-call

Praha – Studenti Fakulty dopravní ČVUT vyzkoušeli ojedinělý crash-test. Při nárazu motorky do auta nezjišťovali, co se stane jednotlivým lidem, ale jak zareaguje systém e-call. Ten se stále vyvíjí, ale již letos měl být podle původních plánů v provozu. Má pomoci složkám integrovaného záchranného systému určit, jak vážná nehoda se stala, případně zda bude zapotřebí jejich přítomnost.

Crashtest měl poměrně obvyklý průběh – do stojícího osobního auta střední třídy s dítětem v sedačce zboku narazila motorka jedoucí padesátikilometrovou rychlostí.

Srážku nasimulovali studenti Fakulty dopravní ČVUT v areálu v pražských Řepích. Pomáhali tak vývoji systému e-call, který by měl při nehodě automaticky odeslat zprávu o poloze vozidla a taky data o rozsahu poškození auta.

„Když vozidlo vyhodnotí, že je nehoda vážná, zavolá 112. Zároveň dispečer vidí na obrazovce, co se přihodilo,“ popsal funkci systému kantor z dopravní fakulty Jan Kovanda.

Zevedení systému e-call do běžného provozu se ovšem stále odkládá. Původně měl být spuštěn už letos, teď se hovoří o horizontu tří až pěti let.