Je Mlynář opravdu šedou eminencí?

Praha - Nad Vladimírem Mlynářem, šéfem poradců předsedy vlády Jana Fischera, se v poslední době hromadí stále více otázek o jeho míře a sféře vlivu na premiéra, a potažmo tak na chod a rozhodování vlády. Na otázku položenou v Událostech, komentářích na ČT, zda se cítí jako šedá eminence, s pousmáním odpověděl, že se tak samozřejmě necítí. „Je to spíše nesmyslný bulvární titulek,“ dodal.

Jako šéf týmu poradců premiéra řídí malý tým spolupracovníků, který mu připravuje podklady pro jeho rozhodování, ale odpovědnost je vždy na premiérovi. „Pracujeme jako podpůrný tým, není zde místo pro nějaké šedé eminence,“ dále vysvětloval. Na konkrétní otázku, jak radil Fischerovi při domlouvání příměří s lídry parlamentních stran ohledně obstrukcí ve sněmovně, nemohl odpovědět, jelikož nemůže porušit pravidlo diskrétnosti mezi ním a Fischerem. S omluvou jen dodal: „Premiér něco z našich rad a doporučení použil, něco ne.“

Z disentu přes noviny do politiky

Vladimír Mlynář hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Někdejší disident, bývalý novinář i politik, syn politika Zdeňka Mlynáře a bývalé velvyslankyně v USA Rity Klímové, po roce 1989 pracoval v Lidových novinách, později v Respektu, kde byl i šéfredaktorem. Z žurnalistiky přešel do vlády Josefa Tošovského. Otevřely se mu tak dveře do světa největší politiky. V roce 1998 zasedl do poslanecké lavice a o čtyři roky později znovu do vládního křesla. V ministerské funkci čelil obvinění v kauze Testkom servis, která se vlekla několik let, než se dočkal zproštění obžaloby. Kauza mu překazila několik zajímavých zahraničních nabídek a pokazila reputaci v ČR, ale ujal se ho někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který jej angažoval jako poradce.

Je tedy Mlynář úředníkem, který koordinuje tým odborníků, a nebo velmi významným nepolitikem, který dokáže ovlivnit názory premiéra? Cyril Svoboda (KDU-ČSL): „Úkolem šéfa poradců premiéra je připravovat jeho politický program, zejména jako předsedy vlády, tedy agendu vlády. To znamená, že si ho všichni předcházejí.“

Při práci pro premiéra může Mlynář použít znalosti politického zákulisí a politických praktik nebo fungování stran. Jaký má skutečný vliv, v tom samotní politici jasno nemají, a to otevírá prostor pro dohady. Třeba o tom, do jaké míry může jeho blízký kamarád, podnikatel Jan Dobrovský, předseda dozorčí rady společnosti Czechcoal, benefitovat z jejich přátelství.

Politici: Proč „jen“ živnostenský list a kde je majetkové přiznání

Některým politikům vadí i to, že pro premiéra pracuje na živnostenský list. Mlynář na to ale odpověděl, že tento druh smlouvy byl ryze účelový, protože byl najat jen pro spolupráci s Janem Fischerem, tehdy jen na pět měsíců, než vyprší mandát tzv. úřednické vlády. To potvrdil i premiér: „On nemá žádný jiný souběžný pracovní poměr. Pracuje jen pro mě, a to velmi efektivně a kvalitně. Je mi k dispozici 24 hodin denně. “

„U nás se poradci démonizují. Jsou zde dva typy poradců. Ti, kteří se spojovali s byznysem, a ti, kteří s ním nemají nic společného a vyznačují se svou odborností.“ Mlynář podle svých slov nemá například žádný problém s veřejným majetkovým přiznáním, pokud jej po něm někdo bude vyžadovat. „Jako politik jsem byl obecně známý tím, že jsem zveřejňoval úplně všechno. Nemám s tím ani nyní sebemenší problém,“ dodal.

Co takový šéf týmu poradců předsedy vlády po skončení svého úkolu bude dělat? On sám ještě přesně neví, kde bude pracovat, až jeho krátké angažmá u Fischera skončí. Nevylučuje však nějakou veřejnou funkci. Vzhledem k tomu, že víceméně vždy pracoval na veřejných postech, nemyslí si, že by se stal osobou ryze soukromou. Bližší informace o tom, zda uvažuje o kandidatuře za nějakou politickou stranu v nadcházejícíh volbách neuvedl.

Vydáno pod