Liberecký kraj chce vést R35 přes Český ráj

Liberec – Zastupitelstvo Libereckého kraje chce, aby rychlostní silnice R35 vedla tzv. severní variantou Českým rájem. Konečné slovo v trasování dlouho očekávané stavby bude mít vláda, která ale zřejmě bude respektovat názor kraje. R35 tak povede zhruba v trase silnice I/35 od Turnova, kde dnes rychlostní komunikace končí, kolem Rovenska pod Troskami k Jičínu, který auta objedou ze severu. Vedení kraje ovšem dostalo od odpůrců severní trasy R35 petici proti rozdělení Českého ráje novou stavbou, pod niž se podepsalo 15 tisíc lidí.

Vedle severní trasy R35, kterou již dříve podpořila krajská rada, vznikly ještě dvě další varianty. Tzv. jižní vede kolem Mnichova Hradiště a Sobotky, superseverní podkrkonoším kolem Semil.

Oproti dalším dvěma je severní trasa rychlostní silnice R35 nejkratší a jako jediná přímo navazuje na dokončený úsek z Liberce k Turnovu. Jižní varianta by pokračovala souběžně s rychlostní silnicí R10 k Mnichovu Hradišti, superseverní by se musela postavit docela nově již z Liberce.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Podle odpůrců je ale problematické vedení rychlostní silnice napříč Českým rájem. Ekologové sdružení v organizaci S. O. S. Český ráj upozornili na možnost, že bude kvůli stavbě vyškrtnut Geopark Český ráj ze seznamu UNESCO, a doporučovali vést R35 jižní trasou. Proti severní variantě se postavila také správa Chráněné krajinné oblasti Český ráj.

Na jednání zastupitelstva promluvilo asi 40 občanů Libereckého kraje z šedesátky, kterou úředníci do sálu vpustili. Dalším zájemcům již navzdory hlasitým prostestům nepovolili vstup. Podle odmítnutých odpůrců severní trasy tak Liberecký kraj omezil demokracii a způsobil obstrukce. „Není to obstrukce, naším cílem je zajistit bezpečné a důstojné jednání zastupitelstva,“ namítl hejtman Stanislav Eichler.

Možné trasy R35
Zdroj: ČT24