Většina obyvatel Vysočiny žádá větší Dukovany

Jihlava – Za rozšíření a další rozvoj českých jaderných elektráren se staví téměř dvě třetiny obyvatel kraje Vysočina. Rovných 57 procent voličů v kraji s jejich dostavbou souhlasí, silných zastánců tu najdeme 27 procent. Víc než 60 procent místních souhlasí s dostavbou jaderné elektrárny v Dukovanech na Třebíčsku, která tu funguje přes 25 let. Data vyplývají z bleskového průzkumu agentury SC&C pro Český rozhlas.

Podle vedoucí výzkumu SC&C Jany Hamanové se ukázalo, že většími zastánci jaderné energetiky jsou muži, kteří obecně bývají více nakloněni technickým záležitostem. „Ženy jsou výrazně citlivější na otázky, které se vážou k nebezpečí, které může ohrozit jejich děti a rodiny,“ vysvětlila Hamanová. Rozhodně proti dostavbě jaderných elektráren je 17 procent lidí žijících na Vysočině.

Hamanová také poukázala na přímou úměru mezi souhlasem s dalším rozvojem jaderné energetiky u nás a rozšířením jaderné elektrárny Dukovany. Průzkum prováděla agentura SC&C druhého a třetího dubna formou rozhovoru na reprezentativním vzorku sedmi set devadesáti šesti obyvatel kraje.