Nečas: Pokud někdo dělá ze zdravotnictví zlý byznys, je to ČSSD

Praha - Stav veřejných financí podle ODS v příštích pěti letech neumožní zásadní zvýšení výdajů na zdravotnictví. Po volbách chce proto strana šetřit mimo jiné změnami v lékové politice a podporou prevenčních programů. Lidé, kteří by chodili na preventivní prohlídky, by dostali od pojišťoven finanční bonus. Na dnešní tiskové konferenci to oznámili lídr ODS Petr Nečas a zdravotní experti strany.

Nečas se hned v úvodu tiskové konference opřel do ČSSD, která podle něj v předvolební kampani opět lživě vytahuje téma zdravotnictví: „Jejich strašení a lživá kampaň není nic jiného než nemravný politický byznys. Jde jen o kupčení s hlasy lidí. Odpovědný přístup k ochraně zdraví a lidských životů vypadá jinak.“ Zároveň uvedl, že ODS nikdy nepřipravovala a nepřipravuje seznam placených nemocí, za vlády ČSSD naopak došlo prokazatelně k největšímu nárůstu spoluúčasti pacientů. „Poprvé v historii se všichni vážně nemocní dostanou bez protekce a korupce k nejmodernější specializované péči,“ dodal lídr ODS.   

Petr Nečas:

„Na billboardech po celé zemi je zase spousta nesmyslů a lží. ODS nikdy nepřipravovala a nepřipravuje seznam placených nemocí, díky naší politice a ochranným limitům platí vážně nemocní méně, než platili za vlády socialistů.“ 

Brífink ODS ke zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková upozornila, že mezi závažné problémy zdravotnictví patří stárnutí populace a s tím související rostoucí počet lidí, za které bude hradit pojištění stát. V souvislosti s hospodářskou krizí navíc podle ministryně nelze v nejbližších letech očekávat, že do zdravotnictví bude možné významně dolít finanční prostředky: „Nemůžeme v budoucnosti zvažovat pouze stránku zvýšení příjmů, ale musíme vyjít i z toho, co máme k dispozici. To bez radikálních změn v dalších pěti letech nebude možné.“

Ochranný strop pro platby překročilo loni téměř 300 tisíc lidí

Systém poplatků ve zdravotnictví chce proto ODS zachovat v nynější podobě. Jejich zrušení by totiž podle strany způsobilo velké finanční problémy. Bylo by navíc asociální, protože bez poplatků by nebylo z čeho financovat ochranné limity pro chronicky nemocné. Debatovat lze podle Nečase jen o „jemných nuancích“ v poplatcích. Například platba za položku na receptu se podle něj sice osvědčila, ale špatně se vysvětluje veřejnosti. Nejnovější čísla podle ODS ukazují, že ochranný strop pro platby ve zdravotnictví překročilo loni téměř 300 tisíc lidí, převážně důchodců a pacientů s kombinovanými onemocněními. Zdravotní pojišťovny jim vyplatily asi 260 milionů korun.

Občanští demokraté ve svých volebních plánech podobně jako ostatní strany počítají s vymezením standardu lékařské péče. Podle nich by měl být bez finanční spoluúčasti pacientů. Lidem, kteří si za lepší péči chtějí připlatit, hodlá ODS umožnit využít nadstandardu, tedy výběru kvalitnější služby nad rámec základní varianty. Zájem o nadstandard by podle ODS mohlo mít 20 až 25 procent Čechů. Na rozdíl od TOP 09 se ale občanští demokraté brání zavedení spoluúčasti u některých lékařských úkonů. Tvrdí, že u některých diagnóz by pak mohla být ekonomická situace pacienta bariérou pro přístup k péči.

Volební lídr ODS
Zdroj: ČT24