Ekologické organizace podají do Bruselu stížnost kvůli síti Natura

Praha - Patnáct ekologických organizací z Česka připravilo stížnost na postup vlády při rozšiřování soustavy Natura 2000. Ta má chránit nejcennější přírodu Evropské unie, protože se pořád nedaří zastavit vymírání rostlin a živočichů na kontinentu. Některá důležitá místa s unikátní florou ale čeští politici ze seznamu několikrát vyškrtli. Síť chráněných území by podle odborníků měla být bohatší o 30 lokalit. Podle ministerstva životního prostředí je současná podoba sítě „přiměřený kompromis dosažený v dané době“. Evropská komise může České republice doporučit doplnění seznamu, nebo pohrozit i snížením dotací.

Vláda seznam doplnila loni na podzim. Podle Evy Veverkové z ministerstva úřad přihlížel k návrhům nevládních organizací, konzultace ale musel vést i s jednotlivými krajskými úřady, obcemi, vlastníky, správci a nájemci pozemků, později i s ministerstvy. Škrtalo se především kvůli naplánovaným stavbám: „V rámci meziresortního připomínkového řízení bylo nakonec z návrhu vyřazeno 12 lokalit, což představuje pouze zlomek v rámci celkového množství 1 081 lokalit.“ Ministerstvo vzalo stížnost Evropské komise na vědomí. Nyní bude podle Veverkové čekat na její posouzení.

Celková rozloha naturových oblastí dosáhla deseti procent území státu. Ministerstvo při vyhlášení posledních uvedlo, že tím bude budování Natury v Česku téměř uzavřeno. Oproti doporučení odborníků bylo ale 24 lokalit vyřazeno a šest výrazně zmenšeno, uvedli na dnešní tiskové konferenci zástupci ekologického sdružení Arnika. Mezi lokality, které organizace požadují vrátit na seznam, patří například Lesy u Chlumce, Labské údolí, Kaňon Vltavy u Třebenic, Hřebčín v Kladrubech nad Labem nebo Třebovské stěny.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Sdružení kritizují také nedostatečnou rozlohu některých chráněných území, rozlohu některých lokalit dokonce prý stát zmenšil až na samé jádro výskytu chráněného fenoménu. „Český seznam navíc nerespektuje návaznost lokalit na bavorské a saské straně hranic s Německem. Na nedostatečnou návaznost jsme přitom opakovaně upozorňovali,“ zdůraznila Jana Vitnerová z Arniky. V Polabí je například jediná původní populace bobra v Evropě. V Německu je tato soustava chráněná.

Kmen ohlodaný od bobra
Zdroj: ČT24